Εμβόλιο AstraZeneca: Εισήγηση Ελλήνων ειδικών για την μη χορήγηση του στους άνω των 65

«Όχι» στην χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών αναμένεται να δηλώσει η η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στο υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Για αυτή την εξέλιξη είχε προϊδεάσει την Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό. Για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε, ότι την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το εμβόλιο ως ασφαλές και ανοσογόνο για χορήγηση σε άτομα από 18 ετών και άνω.

«Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία διατύπωσαν επιφυλάξεις διατύπωσαν για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου σε ηλικίες άνω των 65 ετών, καθώς το δείγμα από τις κλινικές μελέτες ήταν μικρό. Υπάρχει όμως προοπτική να γίνει μεγάλο, τόσο από τα αποτελέσματα και τις πληροφορίες από την Αγγλία, όσο και από την χορήγησή του στην Αμερική», δήλωσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν από τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι συνάδελφοι τους στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο.

Αυτή η απόφαση δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε τροποποιήσεις ως προς το πρόγραμμα εμβολιασμού των πληθυσμιακών ομάδων. Ενδεχομένως ο γενικός πληθυσμός 18-59 ετών να μπορέσει να εμβολιαστεί ταχύτερα από τον αρχικό σχεδιασμό για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανοσία.