Εμβόλιο AstraZeneca: Χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς στην Ισπανία

Η Ισπανία θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca και σε άτομα άνω των 65 ετών.

Τον ηλικιακό περιορισμό των 65 ετών για τη χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca αποφάσισε να άρει η Ισπανία, ενώ παράλληλα θα εμβολιάζει με το σκεύασμα της φαρμακοβιομηχανίας Johnson & Johnson τους πολίτες άνω των 66 ετών, όπως μετέδωσε το βράδυ της Τρίτης ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser.

Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας ενέκρινε την αλλαγή αυτή στη σημερινή συνεδρίασή της, όπως ανέφερε το ραδιόφωνο, επικαλούμενο ένα έγγραφο που έχει στην κατοχή του.

Την περασμένη εβδομάδα η Ισπανία είχε αποφασίσει να επαναλάβει τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca για τα άτομα από 18 έως 65 ετών.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου αυτού εκφράζοντας ανησυχίες μετά την εμφάνιση περιπτώσεων θρομβοεμβολών.

Νωρίτερα σήμερα στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκε η σε αντίθετη κατεύθυνση οδηγία της Επιτροπής Εμβολιασμού της Γερμανίας (Stiko) η οποία πλέον συστήνει το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο για άτομα ηλικίας 60 και άνω. Η σύσταση άλλαξε με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία για τα περιστατικά σπάνιων αλλά σοβαρών θρομβώσεων σε νεότερες ηλικίες εμβολιασμένων ατόμων, όπως ανακοινώθηκε.

«Η χρήση του εμβολίου στους κάτω αυτού του ορίου ηλικίας πολίτες (δηλαδή κάτω των 60) παραμένει δυνατή, είναι στη διακριτική ευχέρεια του γιατρού και με την ανάληψη του ρίσκου από τον εμβολιαζόμενο ο οποίος θα έχει ενημερωθεί αναλυτικά», διευκρίνισε η Επιτροπή.