Εμείς θα φτιάξουμε το μέλλον
Γράφει ο Γιώργος Κιοσές, Φαρμακοποιός – Συγγραφέας
Την επόμενη πενταετία με δεδομένα τα οικονομικά βάρη που αναμένεται να πέσουν στους ώμους όλων των Ελλήνων, ο χώρος του φαρμακείου για να συνεχίσει να υφίσταται με την μορφή που τον γνωρίζουμε, προϋποθέτει πλήρη σάρωση του σημερινού συστήματος.
Ήδη αυτό στα αστικά κέντρα έχει αρχίσει να καταγράφεται. Το φαρμακείο το οποίο μπορούσε να επιβιώσει μ’ έναν «άλφα» κύκλο εργασιών, με τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, τις ελλείψεις φαρμάκων και την αισθητά μικρότερη οικονομική δυνατότητα των ασφαλισμένων να καταβάλλουν την αυξημένη συμμετοχή τους και την κάλυψη των διαφορών λιανικής – ασφαλιστικής τιμής, ο κύκλος αυτός μειώθηκε 50–60% με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, την αυξημένη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση χρειάζεται ένεση ρευστότητας, χρηματική υποστήριξη.
Παράλληλα ο ανταγωνισμός με τα φαρμακεία διευρυμένου ωραρίου 80–90 ωρών, απαιτεί την πρόσληψη προσωπικού ή την φυσική εξόντωση του φαρμακοποιού και αυτό για να καλυφθεί χρειάζεται οικονομική στήριξη.
Κατά τρίτον η ύλη του φαρμακείου βαίνει μειούμενη και ποιός ξέρει τι θα συμβεί την επόμενη πενταετία με τα φάρμακα τα οποία θα αποχαρακτηριστούν από κοινωνικά αγαθά και θα γίνουν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Προφανώς και εδώ για να αντικατασταθεί ο χαμένος τζίρος από αυτά θα χρειαστεί νέα οικονομική επένδυση και μάλιστα άμεση για εξισορρόπηση των ισολογισμών εσόδων – εξόδων.
Τέλος, ο «δούρειος ίππος» που κινδυνεύει να σαρώσει το φαρμακείο και να το μετατρέψει σε απλό παρατηρητή των πωλήσεων είναι τα ηλεκτρονικά καταστήματα που και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί σήμερα διαθέτουν. Καταστήματα τα οποία τώρα που τους έδειξαν τον δρόμο και τον τρόπο για να το κάνουν μπορούν πλέον πολλοί περισσότεροι να το επιχειρήσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η επόμενη πενταετία θα είναι μια εποχή αστάθειας με το φαινόμενο της αβεβαιότητας να κυριαρχεί.
Ο κόσμος αλλά και ο χώρος αλλάζουν γρήγορα. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία σε αυτές τις αλλαγές χρειάζεται σήμερα και εμείς να σκεπτόμαστε έξυπνα και να λαμβάνουμε εξίσου γρήγορα τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Στην αναζήτηση αυτών των αποφάσεων χρειαζόμαστε δομές που παραπέμπουν στον επόμενο και όχι στον προηγούμενο αιώνα.
Δυστυχώς όμως αυτός δεν είναι ο κανόνας. Οι δυσκολίες και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες συνεχώς μεγαλώνουν, αλλά και τα όσα ανέφερα πιο πάνω μας δείχνουν μια και μόνο διέξοδο καθώς είναι δεδομένο ότι αυτό που δεν αλλάζει και δεν προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα πεθαίνει, εξαφανίζεται.
Και η διέξοδος αυτή είναι η ηγεσία του κλάδου και όλοι οι φαρμακοποιοί για να ξεπεράσουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το φαρμακείο να καθορίσουμε πλέον μόνοι μας τις εξελίξεις στο χώρο και να εφαρμόσουμε ό,τι χρειάζεται, πριν άλλοι βρεθούν και τις ελέγξουν.
Και μάλιστα σύντομα πριν είναι πολύ αργά!