Εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης: Κι όμως υπάρχουν επιλογές που μπορούν να μειώσουν τις βλάβες του τσιγάρου
Εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, και τα προϊόντα νικοτίνης για χρήση από το στόμα, μπορούν να αποτελέσουν μια καλύτερη επιλογή απέναντι στο τσιγάρο για όσους καπνιστές δεν μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα.
Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης για τα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης, στο Παγκόσμιο Φόρουμ Νικοτίνης, ενισχύουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης νεότερων προϊόντων χαμηλότερου κινδύνου που δεν συνδέονται με καύση, έναντι του τσιγάρου.
Η Δρ. Rachel Murkett στέλεχος της Biochromex παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης στην οποία αξιολογήθηκε ο σχετικός κίνδυνος 13 προϊόντων νικοτίνης και τέθηκε υπό εξέταση η δυνατότητα μείωσης της βλάβης.
Μελέτη: επιλογές που μπορούν να μειώσουν τη βλάβη από το κάπνισμα
Στη μελέτη εξετάστηκαν παραδοσιακά προϊόντα καπνίσματος μαζί με νεότερα προϊόντα νικοτίνης, όπως τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης.
Για την ανάλυση εντάχθηκαν διαθέσιμα δεδομένα για τον κίνδυνο στην υγεία που μπορεί να προκαλεί το κάθε προϊόν, ιεραρχώντας το σχετικό κίνδυνο. Για κάθε προϊόν προέκυψε βαθμολογία, που υπολογίστηκε βάσει του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, σε κάποια φάση της ζωής του χρήστη, και επιδημιολογικές μεταναλύσεις. Ο κίνδυνος καρκίνου συνδεόταν με τη χρήση 12 γνωστών καρκινογόνων ουσιών, στην 1η κατηγορία του IARC [Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, του ΠΟΥ], ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα αφορούσαν 41 ογκολογικές και μη ογκολογικές νόσους.
Οι ερευνητές εστίασαν σε τρεις ομάδες νοσημάτων που σχετίζονται με τα προϊόντα καπνού, δηλαδή καρδιαγγειακές νόσοι, αναπνευστικές παθήσεις και καρκίνος. Αυτές οι αναλύσεις συνδυάστηκαν σε μία κλίμακα από το μηδέν έως το 100 με το μηδέν να αντιπροσωπεύει τους μη χρήστες οποιουδήποτε προϊόντος νικοτίνης και το 100 τους χρήστες προϊόντων καύσης καπνού.
Τα παραδοσιακά προϊόντα καύσης καπνού, όπως το τσιγάρο, βρίσκονται στις υψηλότερες βαθμίδες της κλίμακας. Ακολουθεί μία σημαντική μείωση της επικινδυνότητας φτάνοντας στα προϊόντα μειωμένου κινδύνου στα οποία περιλαμβάνονται και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, όπως ανέφερε στην παρουσίαση της η Δρ. Murkett. Τελευταίες στην κατάταξη ήταν οι θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης και οι μη χρήστες, φυσικά.
Όπως εξήγησε η Δρ. Murkett, από τα αποτελέσματα της μελέτης διαφαίνεται πως υπάρχει ποικιλία καλύτερων εναλλακτικών, που μπορεί κάποιος να επιλέξει αντί των παραδοσιακών τσιγάρων που συνοδεύονται από υψηλό κίνδυνο για την υγεία. «Βρήκαμε ότι υπάρχει σαφή διαφορά μεταξύ των παραδοσιακών προϊόντων καπνού υψηλού κινδύνου από τα νεότερα προϊόντα που δεν συνδέονται με καύση», τόνισε.
Στη σωστή κατεύθυνση η επιλογή ενός εναλλακτικού προϊόντος νικοτίνης για όσους δεν μπορούν να διακόψουν
Τα αποτελέσματα από δεκάδες μελέτες δείχνουν πως τα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης, όπως οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα, σχολίασε από την πλευρά του ο Peter Hajek, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και Διευθυντής της μονάδας έρευνας έξάρτησης από τον καπνό του Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής Wolfson στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σταδιακά το ποσοστό των διπλών χρηστών μειώνεται (και τσιγάρου και εναλλακτικών προϊόντων), ενώ όλο και περισσότεροι επιλέγουν τα νέα προϊόντα.
«Τα προϊόντα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης των παραδοσιακών, πιο βλαβερών, προϊόντων, όπως έδειξε το παράδειγμα της Ιαπωνίας, όπου με την εισαγωγή των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού μειώθηκε η κατανάλωση των παραδοσιακών τσιγάρων», δήλωσε από την πλευρά του ο Karl Fagerstrom Ομότιμος Καθηγητής, πρόεδρος της Fagerstrom Consulting.
Σχολιάζοντας τη διαφορετική προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου, που φαίνεται να έχει «αγκαλιάσει» τα νεότερα προϊόντα νικοτίνης με προφίλ μειωμένου κινδύνου, ο κ. Hajek ανέφερε ότι η Βρετανία έχει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο θέμα. «Ίσως η νοοτροπία σε άλλες χώρες γύρω από τον έλεγχο του καπνίσματος να ακολουθεί άλλη τροχιά, συνδέοντας το με θέματα ηθικής, δηλαδή ότι οι καπνιστές είναι κακοί άνθρωποι που θα πρέπει να τιμωρούνται, αντί να προσεγγίσουν το θέμα με τη λογική ότι μπορείς να αφαιρέσεις τον κίνδυνο αφήνοντας τους ανθρώπους να κάνουν τις επιλογές τους», συμπλήρωσε.
Δεν αμέλησε, όμως, να σημειώσει ότι για να υποκαταστήσει ένας καπνιστής την ικανοποίηση του τσιγάρου σημασία έχει και η γεύση του εναλλακτικού προϊόντος, αλλά και η τιμή και η σωστή πληροφόρηση ότι μπορεί αυτό που χρησιμοποιεί να είναι λιγότερο επιβλαβές για την υγεία του.
«Η πραγματική ζωή είναι διαφορετική από τη θεωρία», σχολίασε ο Ernest Groman, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νικοτίνης της Βιέννης. «Στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος αφήνουμε τους ίδιους τους ανθρώπους να επιλέξουν και στηρίζουμε την επιλογή τους, αν είναι λογική. Παράλληλα προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη συμμόρφωση, η οποία αυξάνεται όταν ο ίδιος ο άνθρωπος επιλέξει τη μέθοδο. Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει επιλέξει μία μέθοδο, όπως οι τσίχλες νικοτίνης, αρκετές φορές και δεν έχει επιτύχει, δεν θα έχει αποτέλεσμα να επιμείνεις να συνεχίσει με αυτή τη μέθοδο», πρόσθεσε.