Ενθουσιασμένοι οι επιστήμονες με τα αποτελέσματα των εμβολιασμών – Νέα δεδομένα «ρίχνουν» τις μάσκες

Οι εμβολιασμοί έφεραν σε μεγάλο βαθμό τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, αλλά και την πρώτη μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά μας: την απαλλαγή μας από το δυσβάσταχτο καθήκον της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Απόφαση που αναμένεται να λάβει -το πολύ μέχρι αύριο- η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Ποια είναι τα νέα επιστημονικά δεδομένα που κάνουν τους επιστήμονες να αισιοδοξούν.

Οι περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και οι 3,2 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες έφεραν ένα άνεμο αισιοδοξίας στις επιστημονικές επιτροπές που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι και ο λόγος που λαμβάνονται ταχύτερα οι αποφάσεις για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών.

Παράλληλα, προέκυψαν νέα σημαντικά και ελπιδοφόρα επιστημονικά δεδομένα, πάνω σε θέματα για τα οποία μέχρι σήμερα υπήρχε ασάφεια, όπως π.χ. για τη διάρκεια της ανοσίας, την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στους παραλλαγμένους ιούς του SARS-CoV-2, αλλά και την χορήγηση της επαναληπτικής δόσης.

Δείτε ποια νέα στοιχεία παρέθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εμβολιαστική εκστρατεία “Ελευθερία”.

Εμβολιασμοί και μεταλλάξεις

Το τέταρτο κύμα δεν θα πλήξει εμβολιασμένους

Η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) που επικρατεί σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία και εμφανίζει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, ανησυχεί εδώ και καιρό τους επιστήμονες για πιθανή πρόκληση  τέταρτου κύματος της πανδημίας. Από την άλλη όμως, υπάρχουν βάσιμα δεδομένα ότι δεν θα πλήξει τους εμβολιασμένους. Και όχι μόνο…

“Τα δεδομένα είναι ότι οι εμβολιασμένοι δεν αποτελούν πλέον ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες ή ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Θεοδωρίδου.

Ως εκ τούτου…

“Θα είναι ένα πιο ήπιο κύμα χωρίς πολλές νοσηλείες και θανάτους”

Ως προς την ένταση του τέταρτου κύματος -εάν και εφόσον αυτό πλήξει τη χώρα μας- όσα κρούσματα και να προκαλέσει δεν θα φέρει μεγάλο αριθμό νοσηλειών και θανάτων, καθώς θα είναι ηπιότερο και θα αφορά μόνο το μικρότερο ποσοστό των ανεμβολίαστων.

“Υπάρχει ένας αριθμός εμβολιασμένων και με δύο δόσεις εμβολίων που μπορεί να περάσει ήπια τη νόσηση. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτές οι περιπτώσεις να διερευνώνται και για το στέλεχος του ιού με το οποίο έχουν μολυνθεί”, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca προσφέρουν σημαντική κάλυψη απέναντι στον ιό Δέλτα

Όπως διαπιστώθηκε από μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα, και σε δείγμα 12.000 πλήρως εμβολιασμένων ατόμων, η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο της Pfizer ήταν 86% στη δεύτερη δόση και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%.

“Η σημασία, λοιπόν, της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων είναι καθοριστική”, τόνισαν οι επιστήμονες.

Εμβολιασμοί και ανοσία

Μεγαλύτερη σε διάρκεια και πιο ισχυρή η ανοσία στους πλήρως εμβολιασμένους

Η ανοσία με δύο δόσεις εμβολίου είναι πιο ισχυρή και έχει μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή που υπέθεταν αρχικά οι επιστήμονες.

“Φαίνεται ότι η ανοσία με τις δύο δόσεις των εμβολίων κρατάει περισσότερο από αυτό που υπήρχε η αρχική εκτίμηση”, όπως αναφέρθηκε.

Μία πιθανή ερμηνεία που δόθηκε μέσα από πρόσφατες μελέτες και ανέδειξε η κα. Θεοδωρίδου, ενδέχεται να σχετίζεται με την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα και την αλληλεπίδρασή του με τους εμβολιασμένους.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι, στην καλύτερη και με μεγαλύτερη διάρκεια ανοσία μπορεί να συντελεί “η αναμνηστικού τύπου διέγερση του ανοσοποιητικού που γίνεται από την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα”.

Μπορεί να μη χρειαστεί καν η τρίτη δόση εμβολίου

Οι μελέτες που εξελίσσονται είναι αυτές που θα καθορίσουν το πότε θα χρειαστεί επανεμβολιασμός. Ο επιφανής ερευνητής που ασχολείται με τα εμβόλια κατά της Covid, Σερ Άντριου Πόλαρντ, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξος σχετικά με την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης που τόσο απασχολεί το κοινό. Μπορεί να μην χρειαστεί καν να κάνουμε τρίτη δόση εμβολίου από το φθινόπωρο και μετά.

Παρόμοια άποψη υποστήριξε μιλώντας στο iatropedia.gr και ο Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος,

“Θα δούμε αν χρειαστεί το φθινόπωρο. Ανάλογα με το πως θα πάει η πανδημία. Μπορεί να μη χρειαστεί. Διότι αν έχουν οι εμβολιασμένοι αρκετά αντισώματα, έχουν προστασία και η επιδημία είναι σε χαμηλά επίπεδα, τότε δεν θα χρειαστεί να επανεμβολιαστούμε. Άλλωστε δεν είναι μόνο τα αντισώματα, αλλά και η κυτταρική ανοσία που προστατεύει. Θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της επιδημίας εκείνη την εποχή και από το επίπεδο της ευαλωτότητας των εμβολιασμένων. Από αυτά τα δύο”, ανέφερε.

Πηγή: Iatropedia.gr