Μαγιορκίνης: Ο εμβολιασμός θα μας προστατέψει από την μετάλλαξη Δ’

Ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέωση του Υπουργείου Υγεία, σε πρώτη φάση παρέθεσε ευρωπαϊκά επιδημιολογικά στοιχεία τονίζοντας ότι παρατηρείται σταθερότητα στις νέες μολύνσεις ενώ μειώνονται ταυτόχρονα οι θάνατοι. Από τις 47 χώρες της Ευρώπης 33 παρουσιάζουν βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση. Αντιθέτως, επιδείνωμενη είναι η κατάσταση σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία και Πορτογαλία.

Στην Ελλάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε 40% μειώση των διαγνώσεων κι έτσι μειώνεται η πίεση στο σύστημα υγεία, όπως δήλωσε.

Για την μετάλλαξη Δ έκανε λόγο πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων στην Ινδία , αργότερα στο Η.Β αλλά και στην Πορτογαλία και το Ισραήλ. Οι λοιμώξεις με μετάλλαξη Δ’ αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους και νεαρά άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Η έντονη μεταδοτικότητα και η περαιτέρω εξέλιξη της μετάλλαξης θα αποφευχθεί με άμεση εμβολιαστική κάλυψη, πρόσθεσε.

Όπως υπογράμμισε, όλες οι αναλύσεις δείχνουν ότι ο εμβολιασμός είναι ένας αποδοτικός τρόπος να αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη Δ’ ενώ τέλος στη χώρα μας παρότι έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μετάλλαξης Δ’ (λιγότερα από δέκα), έχουν αντιμετωπιστεί καταλλήλως και δεν υπάρχει ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων σύντομα.