Η συζήτηση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς συνεχίζεται και ορισμένοι δηλώνουν φοβισμένοι. Στην Κρήτη, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε πολλές επιχειρήσεις, χαρακτηρίζεται αρνητικό…
Αρκετές είναι οι μαρτυρίες εργαζόμενων στο χώρο του επισιτισμού και του τουρισμού στο Ηράκλειο που κάνουν λόγο για απειλές που δέχονται από τους εργοδότες τους σε περίπτωση που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Μπορεί, όπως λένε οι απειλές να μην έχουν γίνει πράξη, ωστόσο δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα στο εργασιακό περιβάλλον.
«Αρκετοί μας λένε ότι πιέζονται για απολύσεις σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν. Δεν υπάρχει καμία καταγγελία μέχρι στιγμής επειδή δεν υπάρχει και κάποια απόλυση. Αυτό που υπάρχει έντονα είναι οι απειλές», αναφέρει στο cretapost.gr, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού, Μιχάλης Ριζικιανάκης αναφέρει πως οι εργαζόμενοι βιώνουν μία κατάσταση ταραχής. «Ζούμε σε μία κατάσταση αναταραχής ως προς το θέμα του εμβολιασμού. Όπως καταλαβαίνετε δεν ανταποκρίνονται όλοι θετικά στα ερεθίσματα της εποχής γι’ αυτό και υπάρχουν δύο ειδών επιχειρηματίες.
Υπάρχουν εκείνοι που προσπαθούν να παροτρύνουν τον εργαζόμενο να πάει να εμβολιαστεί και υπάρχουν κι εκείνοι που απειλούν. Δηλαδή υπάρχουν περιστατικά επιχειρηματιών στον τομέα του επισιτισμού και τουρισμού που απειλούν τους εργαζόμενούς τους πως αν δεν εμβολιαστούν θα απολυθούν», επισημαίνει ο κ. Ριζικιανάκης ο οποίος παράλληλα τονίζει πως αυτό είναι αποτέλεσμα του λάθους χειρισμού που έχει κάνει η κυβέρνηση.
«Όταν η Πολιτεία αφήνει και διαρρέουν πράγματα που δεν είναι νομοθετημένα η κάθε διαρροή γίνεται σκοπιμότητα. Αν δεν έχεις σκοπό να νομοθετήσεις μία υποχρεώτικότητα στον εμβολιασμό τότε μην αφήνεις να αιωρούνται ιδέες και θέσεις που ο κάθε ένας μπορεί να πατήσει πάνω σ’ αυτούς χωρίς λόγο» αναφέρει σχετικά ο κ. Ριζικιανάκης και συνεχίζει:
«Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως ο εμβολιασμός πρέπει να προχωρήσει γιατί όντως αυτό είναι το όπλο μας απέναντι στον κορονοϊό. Εμείς κινούμαστε εξ αρχής σ’ αυτή την κατεύθυνση κι είχαμε ζητήσει και προτεραιότητα στον εμβολιασμό. Ωστόσο, αν θέλεις να κάνεις κάτι νομοθέτησέ το και βγάλε το πλάνο, όπως έγινε με τους υγειονομικούς. Όταν αφήνεις φλου τα πράγματα τότε δίνεις τη δυνατότητα στον κάθε επιχειρηματία να απειλεί με την πρώτη ευκαιρία».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι στον τομέα του επισιτισμού και τουρισμού έχουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό προχωρήσει στον εμβολιασμό τους. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας το 60% των εργαζομένων στον επισιτισμό και τουρισμό έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση. Θεωρώ πως μέχρι τέλος του Ιουλίου θα έχει εμβολιαστεί πλήρως. Προσδοκούμε βέβαια πως το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου θα έχει εμβολιαστεί το 70% με 75% των εργαζομένων», κατέληξε ο κ. Ριζικιανάκης.