Σε αυξημένη ετοιμότητα τα νοσοκομεία πρώτης γραμμής – Δεσμεύονται κλίνες – Ευρεία σύσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονος προβληματισμός από την αύξηση των εισαγωγών νέων ασθενών, κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων στη νησιωτική χώρα προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία μετά την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού, στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη. Στην σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου, ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), κ. Παναγιώτης Στάθης και ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Χρήστος Ροιλός. Επίσης, στη διαδικτυακή σύσκεψη θα βρίσκονται ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ, κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, κ. Δημήτρης Τσαλικάκης, η Υπεύθυνη του ΚΕ.Π.Υ Βορείου Ελλάδας, κυρία Τζίνα Λεπτοκαρίδου καθώς και η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, κυρία Ελένη Μπορμπουδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονος προβληματισμός από την αύξηση των εισαγωγών νέων ασθενών, κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων στη νησιωτική χώρα προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς.

Ήδη ο αριθμός των νοσηλευομένων στο ΕΣΥ ανεβαίνει με ταχείς ρυθμούς με τα νοσοκομεία πλέον να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ αποτυπώνουν την κατάσταση καθώς χθες ο απολογισμός των νοσηλευομένων ήταν 977 από τους οποίους οι 701 βρίσκονταν σε απλές κλίνες και οι εισαγωγές έφθασαν τις 166 όταν στο τέλος Ιουνίου οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη Covid-19 ήταν 757 από τους οποίους οι 457 βρίσκονταν σε απλές κλίνες, και οι ημερήσιες εισαγωγές δεν ξεπερνούσαν τις 40.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η αύξηση των ασθενών στις απλές κλίνες Covid μέσα στο διάστημα αυτό, από 28 Ιουνίου έως και 20 Ιουλίου είναι περίπου στο 53% ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών με λοίμωξη Covid έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί από τις 35 εισαγωγές στις 28 Ιουνίου στις 166 χθες.

Τα στοιχεία αυτά θα πέσουν σήμερα στο τραπέζι της σύσκεψης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ζητηθεί από τους διοικητές των ΥΠΕ της Αττικής να προχωρήσουν εκ νέου στη δέσμευση κλινών από κλινικές νοσοκομείων για τις ανάγκες νοσηλείας ασθενών με λοίμωξη Covid ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους. Τα νοσοκομεία πρώτης γραμμής όπως ο Ευαγγελισμός και το Σωτηρία, το Ιπποκράτειο και το “Γ.Γεννηματάς”, το Σισμανόγλειο, αναμένεται να κληθούν να παραχωρήσουν κλίνες για τις ανάγκες της επιδημίας σταδιακά ως το τέλος Ιουλίου ώστε αυτές να είναι διαθέσιμες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, εφόσον χρειαστεί.

Στο κάδρο μπαίνουν και τα νοσοκομεία στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα ανάλογα των αναγκών, με την Κρήτη να βρίσκεται σε προτεραιότητα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες.