Ευρωπαϊκή Ένωση: Σχέδια για αγορά εμβολίων κατά της ιλαράς και της φυματίωσης για Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αγοράσει και να διανείμει εμβόλια κατά της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας, της φυματίωσης και της COVID-19 για να εμβολιάσει παιδιά από την Ουκρανία και άλλους ανεμβολίαστους Ουκρανούς πρόσφυγες, ανέφερε την Τρίτη η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου.

Σχεδόν 3 εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας, ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους φτάνει ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια. Οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά σύμφωνα με εκτιμήσεις Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών. Οι περισσότεροι έχουν κατευθυνθεί σε χώρες της Ε.Ε. και περισσότεροι αναμένονται.

«Η εμβολιαστική κάλυψη στην Ουκρανία ήταν πολύ χαμηλή για πολλές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν ειδικά στα παιδιά, όπως η φυματίωση, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά και η COVID-19» ανέφερε η κ. Κυριακίδου σε μία τηλεδιάσκεψη για την κρίση στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι το μπλοκ σχεδιάζει να προμηθευτεί εμβόλια για να εμβολιάσει τους πρόσφυγες κατά των ασθενειών.

Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη των Ουκρανών

Τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της ιλαράς, της πολιομυελίτιδα και της φυματίωσης στην Ουκρανία εκτιμώνται ότι είναι χαμηλότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα για να σταματήσει επιδημίες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει το όριο εμβολιαστικής κάλυψης στο 95% για να επιτευχθεί η προστασία του πληθυσμού.

Το 2020, το 82% των Ουκρανών παιδιών είχε εμβολιαστεί κατά της ιλαράς και το 93% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί κατά της φυματίωσης. Τα πιο πρόσφατα νούμερα για τους εμβολιασμούς πολιομυελίτιδας αναφέρουν ότι το 84% των παιδιών έχουν εμβολιαστεί αλλά το ποσοστό έπεσε στο 60% σε ορισμένες περιοχές.

Νέα επιδημικά κύματα της COVID είναι πιθανά λόγω του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού των Ουκρανών και των συνθηκών κατά τις οποίες ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λιγότεροι από το 35% των Ουκρανών έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19. Πρόκειται για ένα ποσοστό πολυ χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεπερνάει το 70%.

Ο Κυριακίδου είπε ότι οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν αυτή τη στιγμή αρκετές εφεδρικές δόσεις για να εμβολιάσουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες κατά της COVID-19.