ΠΙΣ: Οι μεγαλύτερες ενστάσεις για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Ελευθερίου, εξέφρασε τις ενστάσεις του ΠΙΣ για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ΕΣΥ και την ΠΦΥ.

Ειδικότερα, τις διαφωνίες του ΠΙΣ για τις αλλαγές που φέρνει στο ΕΣΥ και την ΠΦΥ το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, εξέφρασε ο Γ.Γ. του Συλλόγου, Γιώργος Ελευθερίου. Ο κ. Ελευθερίου υποστήριξε ότι ο ΠΙΣ δεν έχει «καμία επίσημη ενημέρωση για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου».

Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεση του ΠΙΣ για το υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών (gatekeeping) ενώ τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης επιλογής ιατρού από τον ασθενή και της ελεύθερη συμμετοχής όλων των ιατρών στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. «To gatekeeping σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με πληθώρα εξειδικευμένων ιατρών είναι αναχρονιστικό, θα υποβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και θα αυξήσει τη διαπλοκή στο σύστημα» σχολίασε χαρακτηριστικα.

Οι υπόλοιπες θέσεις του Γ.Γ του ΠΙΣ:

1. Τα ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ διαχωρίζουν με απαράδεκτο τρόπο τους πολίτες σε πλούσιους και φτωχούς, δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και διαπλοκής μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και κατηγοριοποιούν τους ιατρούς με απαράδεκτο τρόπο σε εντός και εκτός συστήματος. Αν το Υπουργείο θέλει να δημιουργήσει ιδιωτικές πτέρυγες στο ΕΣΥ θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να καλύπτει ΟΛΑ τα έξοδα και να δοθεί το δικαίωμα σε όλους τους φορολογούμενους ιατρούς, είτε είναι στο ΕΣΥ είτε είναι εκτός ΕΣΥ, πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές προκειμένου να χειρουργούν τους ασθενείς τους.

2. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΤΟΣ Ε.Σ.Υ ΣΕ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ!

3. Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να κοινοποιήσει ΑΜΕΣΑ, με επίσημο κείμενο στον ΠΙΣ, τις προτάσεις του προκειμένου να ανοίξει επίσημος διάλογος με τους θεσμικούς φορείς των ιατρών αλλά και την κοινωνία.