Ζωή Ράπτη: Σημαντική η βοήθεια της τηλεφωνικής γραμμής 10306

Στην καθοριστική συμβολή που έχει η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 αναφέρθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Vicky Pedia» η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Ζωή Ράπτη. Με την ψυχική επιβάρυνση όλων μας, από την πανδημία, η πρωτοβουλία που πήρε η Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, αποδείχθηκε όχι μόνο βοηθητική, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις σωτήρια.

Με την καθοδήγηση του καθηγητή Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντή της κλινικής, Χαράλαμπου Παπαγεωργίου, αλλά και με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», η 24ωρη λειτουργία της γραμμής έλυσε πολλά προβλήματα, κυρίως πολιτών που βίωσαν την τελευταία διετία χωρίς κάποιο άλλο στήριγμα.

Το 10306 απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου και κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολεί (π.χ. άγχος, οικογενειακά ζητήματα, πένθος, κρίση πανικού).

«Σκοπός μας είναι να παρέχουμε υποστήριξη, πληροφόρηση και καθοδήγηση, εφόσον χρειάζεται, ώστε να γίνει η ψυχική υγεία προσβάσιμη σε όλoυς μας», αναφέρουν οι συντελεστές που λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα και φυσικά την εποπτεία του υπουργείου Υγείας και χάρη στη στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η Ζωή Ράπτη, λοιπόν, υπογράμμισε τη βοήθεια που πρόσφερε η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης δωρεάν και ανώνυμα. Όχι μόνο για τις επιπτώσεις του Covid 19, με τις καραντίνες ή τον φόβο της ασθένειας, αλλά και για τις ψυχικές πληγές που έχουν προκαλέσει διάφορα γεγονότα της τελευταίας διετίας. Ακόμα και για την αντιμετώπιση της μοναξιάς, που αισθάνονταν πιο έντονα αυτή τη δύσκολη περίοδο χιλιάδες συνάνθρωποί μας, κάθε ηλικίας. Όλες οι δράσεις της υφυπουργού, άλλωστε, έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τα προβλήματα που του δημιουργούν οι δύσκολες συνθήκες της εποχής...