ΗΠΑ: «Η Όμικρον θα πιέσει κάποια νοσοκομεία, αλλά δεν μας πανικοβάλει»

Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι ορισμένα νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να «κατακλυστούν» από κρούσματα Covid τις επόμενες μέρες λόγω της μετάλλαξης Omicron, ωστόσο η χώρα είναι γενικά καλά προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την τελευταία «έκρηξη» και οι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να πανικοβληθούν.

Σε μια βιντεοδιάσκεψη με αρκετούς κυβερνήτες πολιτειών και κορυφαίους συμβούλους υγείας, ο Μπάιντεν τόνισε ότι η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Omicron δεν θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο με το αρχικό ξέσπασμα της Covid-19 το 2020 ή την πίεση που προκάλεσε φέτος η Δέλτα.

«Η Omicron είναι πηγή ανησυχίας, αλλά δεν πρέπει να προκαλεί πανικό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Επειδή υπήρξαν τόσοι πολλοί εμβολιασμοί και αναμνηστικές δόσεις, δεν βλέπουμε να αυξάνονται τόσο οι νοσηλείες όσο στο πρόσφατο παρελθόν. Αμερικανοί, η Αμερική έχουν σημειώσει πρόοδο. Τα πράγματα είναι καλύτερα» συνέχισε ο Μπάιντεν.

Ωστόσο, συνέχισε… «μαζί με τα αυξανόμενα κρούσματα, εξακολουθούμε να έχουμε δεκάδες εκατομμύρια μη εμβολιασμένους και βλέπουμε να αυξάνονται οι νοσηλείες». Υπάρχουν «νοσοκομεία σε ορισμένα σημεία που πρόκειται να υποφέρουν, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε προσωπικό».

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι παρά τις αυξήσεις στο testing, αυτό εξακολουθεί να μην είναι αρκετό. «Βλέποντας πόσο δύσκολο ήταν για κάποιους ανθρώπους να κάνουν ένα τεστ αυτό το Σαββατοκύριακο, δείχνει ότι έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε», είπε.

Εκτός από την επέκταση των τοποθεσιών όπου διατίθενται δωρεάν τεστ, η κυβέρνηση πιέζει για την πραγματγοποίηση περισσότερων τεστ στο σπίτι, είπε ο Μπάιντεν. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η κυβέρνηση θα αγοράσει και θα διαθέσει από τον Ιανουάριο 500 εκατομμύρια οικιακά τεστ για διανομή στους Αμερικανούς.

«Δεν είναι αρκετό. Σαφώς δεν είναι αρκετό. Αν το ξέραμε, θα είχαμε κινηθεί πιο σκληρά, πιο γρήγορα», είπε. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα».