Η ανησυχία του Ιωάννη Πρασσά για την ανθεκτικότητα της «Omicron» στα εμβόλια

Την ανησυχία του ότι η μετάλλαξη «Omicron» είναι ανθεκτική στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού εξέφρασε ο Ιωάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Πρόκειται για άλλη μία επιστημονική προσέγγιση που επιβεβαιώνει και εξηγεί τον συναγερμό που έχει σημάνει παγκοσμίως.

«Πρώτη φορά βλέπουμε ένα στέλεχος που έχει καταφέρει να εκτοπίσει σε μια περιοχή το υπερμεταδοτικό, όπως λέγαμε, Δέλτα. Eεάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα,  δεν γνωρίζουμε πόσο χειρότερο είναι το στέλεχος «Omicron» σε σχέση με τα τρία ήδη γνωστά στελέχη κορωνοϊού», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγάλη ανησυχία είναι ότι έχουμε κάποιες σοβαρές ενδείξεις, κατά βάση όσον αφορά τη δυναμική που έχει το συγκεκριμένο στέλεχος να υπεκφεύγει της προσοχής των εμβολιακών αντισωμάτων»

Όπως εξήγησε, «μέχρι τώρα παρατηρούσαμε πως οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, θα μπορούσε να λεχθεί πως, ανήκαν σε δύο σχολές. Η πρώτη αφορούσε σε υπερματαδοτικές μεταλλάξεις και η δεύτερη σε μεταλλάξεις ανθεκτικές στο εμβόλιο».

Στην ανάλυσή του για την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα ο καθηγητής τόνισε στον ΣΚΑΪ πως, εφόσον λάβουμε υπ’ όψιν τις στοιχεία που συνηγορούν στο ότι το στέλεχος «Omicron» είναι πιο μεταδοτικό, εάν αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κοντά στο 1, είναι εθνικής σημασίας η προσπάθεια να ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας αρκετά κάτω από αυτό το νούμερο.

«Ώστε να έχουμε ένα μικρό παραθυράκι σε περίπτωση που έρθει το omicron να μην πλημμυρίσει ακόμη περισσότερο το σπίτι μας. Είναι μια κρίση συλλογικής υγείας», πρόσθεσε στον ΣΚΑΪ.