Η βαριά κληρονομιά που αφήνει η Ζωή Ράπτη στον Δημήτρη Βαρτζόπουλο

Τόσο η επιστημονική κατάρτισή του, όσο και η μεθοδικότητά του γίνονται αντιληπτά απ’ όλους και πρόκειται για τα στοιχεία που κάνουν τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο εδώ και χρόνια να κερδίζει την αποδοχή των πολιτών, αλλά και του πολιτικού προσωπικού. Η εμπιστοσύνη στον βουλευτή της Β’ Θεσσαλονίκης και διακεκριμένο γιατρό επιβεβαιώθηκε και κατά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέθεσε στον Δημήτρη Βαρτζόπουλο καθήκοντα υφυπουργού, αρμόδιου για την ψυχική υγεία. Πρόκειται αναμφίβολα για βαριά κληρονομιά, ακόμα και για έναν ειδικό, διότι η Ζωή Ράπτη επέδειξε εξαιρετικό έργο κατά τη διάρκεια της θητείας της. Άρα, οι συγκρίσεις θα ‘ναι αναπόφευκτες, μιας και η προκάτοχος του νέου υφυπουργού ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και των απαιτήσεων.

Ποιος, όμως, είναι ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος; Γεννήθηκε στις 11/11/1957. Είναι γιός του Χρυσοστόμου Βαρτζόπουλου, βιοτέχνη, και της Φανής Λιχριδά, φιλολόγου. Κατάγεται από το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Είναι παντρεμένος με τη Φωτεινή Μαυρομάτη, ψυχιατρική νοσηλεύτρια και έχουν τρία παιδιά, τον Αλέξανδρο, δικηγόρο, τον Χρυσόστομο, φοιτητή και τη Δανάη, φοιτήτρια.

Το 1981 αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι ειδικευμένος σε θέματα Νομικής Ψυχιατρικής.

Εργάστηκε ως επιστημονικός διευθυντής ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής.

Ασχολήθηκε με τον φοιτητικό συνδικαλισμό, καθώς ήταν γραμματέας Πόλης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στη Νομαρχιακή ΟΝΝΕΔ και ανέλαβε θέσεις ευθύνης σε όλα τα επίπεδα οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Υπήρξε πρόεδρος Τοπικής και Νομαρχιακών στο εξωτερικό και εδώ, πρόεδρος της Διοικούσης Θεσσαλονίκης και αν. γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του Κόμματος. Πολιτεύτηκε στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης από το 1993 έως το 2000.

Στη Δημόσια Διοίκηση υπηρέτησε ως διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας την περίοδο 2004-2009.  Επίσης, θήτευσε ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Το 2012 ορίστηκε από τον Λουκά Παπαδήμο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μερικούς μήνες αργότερα, κλήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά να ιδρύσει τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, της οποίας υπήρξε επικεφαλής μέχρι τον Οκτώβριο 2014.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κατετάγη τρίτος, δηλ. πρώτος επιλαχών. Στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 εξελέγη βουλευτής στην Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.