Πέρασε τις εξετάσεις και ως Γενικός Γραμματέας και έγινε υφυπουργός ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Έχει υπηρετήσει την Υγεία από διάφορα πόστα ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Η επιστήμη του, άλλωστε, μπορεί να χαρακτηριστεί το… επίσημο αίσθημά του. Υπάρχει, όμως, και το… παράνομο: η πολιτική.

Ο νέος υφυπουργός Υγείας το 1976 στη Λευκωσία. Έμαθε από μικρό παιδί τι σημαίνει προσφυγιά και ξεριζωμός, διότι η οικογένεια του βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Κύπρου από την Κερύνεια, την οποία εγκατέλειψε εξ αιτίας της τουρκικής εισβολής.

«Η προσφυγιά είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς οι άνθρωποι ξεριζώνονται και αναπολούν τον τόπο που έχασαν. Οι Έλληνες το ξέρουμε καλά αυτό, όμως η οικογένειά μου ήταν πολύ δεμένη», έχει δηλώσει στο παρελθόν.

Εξίσου δεμένη είναι και η οικογένεια που δημιούργησε ο ίδιος. Παντρεύτηκε το 2005 και έχει ήδη τρία παιδιά, δύο κορίτσια κι ένα αγόρι.

Η ενασχόλησή του με την πολιτική άρχισε στα φοιτητικά χρόνια του. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξελίχθηκε σε δραστήριο μέλος της ΠΑΣΠ, της πανίσχυρης νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Εντάχθηκ στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα και έμεινε μέχρι και τη συγκυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά – Ευάγγελου Βενιζέλου. Τότε μετείχε και στη διαμόρφωση του «Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης».

Ήταν ήδη καταξιωμένος νευροχειρουργός. Συνεργάστηκε με νοσοκομεία του εξωτερικού, με τον Ευαγγελισμό, αλλά και με το Παίδων «Αγία Σοφία» ως Επιμελητής Α. Έκανε μεταπτυχιακό στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και κάπως έτσι διετέλεσε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Ασφάλισης Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ-Ταμείο Ασφάλισης και Σύνταξης Υγειονομικών) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων).

Το 2016, ο Κωστής Χατζηδάκης τον ενέταξε στους 35 συντονιστές που προσχώρησαν στη Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο της διεύρυνσης που επιχείρησε προς το κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανέλαβε, μάλιστα, τον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η έναρξη της πανδημίας τον βρίσκει πρόεδρο της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας και μέλος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της COVID-19. Το 2020 ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας. Μερικούς μήνες αργότερα άρχισε να τρέχει το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία». Η πανδημία τον κράτησε μέρες και νύχτες στο γραφείο. Αλλά ως άνθρωπος που του αρέσει ο Μαραθώνιος, αντιλήφθηκε τη σημασία της αντοχής απέναντι στον κορωνοϊό. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους έχει τρέξει και στην κλασική διαδρομή από τον Μαραθώνα στο Καλλιμάρμαρο.

Επίσης, έγινε συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των δωρεών της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκ μέρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Η προσφορά του στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης εκτιμήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έτσι, ο 47χρονος Κύπριος αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό.