Η επαρκής λήψη βιταμίνης D μειώνει τη χρόνια φλεγμονή

Είναι οι δείκτες φλεγμονής σου σε υψηλά επίπεδα όταν κάνεις εξετάσεις αίματος; Νέα έρευνα από την Αυστραλία διαπίστωσε ότι θες να ξοδέψεις περισσότερο χρόνο στον ήλιο για να αποκτήσεις περισσότερη βιταμίνη D.

Λίγη φλεγμονή είναι ενσωματωμένη στη φυσική διαδικασία επούλωσης του ανθρώπινου οργανισμούς. Η χρόνια φλεγμονή, όμως, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα σταθερά υψηλά επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο διάφορων σοβαρών ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, της καρδιακής νόσου και διάφορων αυτοάνοσων παθήσεων. Τώρα, μία μελέτη από επιστήμονες από τη Νότια Αυστραλία αναφέρουν ένα άμεσο σύνδεσμο ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και τα υψηλά επίπεδα φλεγμονής.

Αυτή είναι η πρώτη παγκοσμίως γενετική έρευνα που εστιάζει σε αυτό το θέμα. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι η εργασία τους καθιερώνει έναν ανεκτίμητο δείκτη για τον εντοπισμό των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο από χρόνιες ασθένειες με ένα φλεγμονώδες συστατικό.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη Μεντελική τυχαιοποίηση σε γενετικά δεδομένα 294 ,970 συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος στο prokect της UK Biobank. Αυτή η ανάλυση αποκάλυψε μία ξεκάθαρη συσχέτιση ανάμεσα στη βιταμίνη D και τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης , που θεωρείται ένας δείκτης φλεγμονής.

Συνολικά, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν ότι η λήψη περισσότερης βιταμίνης D σε άτομα με ανεπάρκεια ίσως μειώσει τη χρόνια φλεγμονή.

Περισσότερη βιταμίνη D για λιγότερη C- αντιδρώσα πρωτεΐνη

«Η φλεγμονή είναι ο τρόπος του σώματός σας να προστατεύει τους ιστούς σας εάν έχετε τραυματιστεί ή έχετε κάποια μόλυνση», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ang Zhou σε ένα δελτίο τύπου. «Τα υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης παράγονται από το ήπαρ ως απόκριση στη φλεγμονή. Επομένως όταν το σώμα σας αντιμετωπίζει χρόνια φλεγμονή, εμφανίζει επίσης υψηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.

«Αυτή η μελέτη εξέτασε τις πρωτεΐνες που αντιδρούν στη βιταμίνη D και C και βρήκε μια μονόδρομη σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και υψηλών επιπέδων αντιδραστικής πρωτεΐνης C, που εκφράζεται ως φλεγμονή», προσθέτει. «Η ενίσχυση της βιταμίνης D σε άτομα με ανεπάρκεια μπορεί να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή, βοηθώντας τους να αποφύγουν μια σειρά σχετικών ασθενειών».

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι αυτό το έργο υποδεικνύει ότι οι επαρκείς συγκεντρώσεις βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσουν στον μετριασμό των επιπλοκών που συνδέονται με την παχυσαρκία. Τα υγιή επίπεδα μειώνουν επίσης τον κίνδυνο ή τη σοβαρότητα των χρόνιων ασθενειών με ένα φλεγμονώδες συστατικό (CVD, διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα).

Η καθηγήτρια Elina Hyppönen, ανώτερη ερευνήτρια και Διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Ακριβείας Υγείας της UniSA, προσθέτει ότι αυτό το έργο παρέχει τουλάχιστον μερική εξήγηση για ορισμένες από τις αντιφάσεις στις αναφερόμενες συσχετίσεις με τη βιταμίνη D.

«Έχουμε δει επανειλημμένα στοιχεία για οφέλη για την υγεία από την αύξηση των συγκεντρώσεων βιταμίνης D σε άτομα με πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ για άλλα, φαίνεται να υπάρχει ελάχιστο έως καθόλου όφελος». Ο καθηγητής Hyppönen καταλήγει. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της αποφυγής της κλινικής ανεπάρκειας βιταμίνης D και παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις ευρείες επιδράσεις της ορμονικής βιταμίνης D».