Ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα δεν ανταποκρίνονται καλά στο εμβόλιο COVID

Σχεδόν 1/4 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) δεν είχαν ικανοποιητική ανοσοποιητική απάντηση στο στέλεχος Όμικρον μετά από εμβολιασμό κατά της COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Ο εμβολιασμός με ενισχυτική δόση αύξησε τα δεσμευτικά και εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της Όμικρον, αλλά τα επίπεδα αντισωμάτων μειώθηκαν μετά από 3 μήνες. Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν την ανησυχία για ασθενείς με καρκίνο, δεδομένης της ταχείας διασποράς του στελέχους Όμικρον», έγραψαν οι συγγραφείς, που ηγούνταν από την Rafi Ahmed, PhD, Emory University, Atlanta.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στο 18% δεν εντοπίστηκαν καθόλου αντισώματα και η ενεργή θεραπεία δεν είχε καμία σύνδεση με την απάντηση των εμβολίων.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τους δείκτες αντισωμάτων σε 82 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) και σε 53 υγιείς εθελοντές. Συνέλεγαν δείγματα αίματος συνεχώς για την ανάλυση. Αν και οι περισσότεροι ασθενείς είχαν τίτλους εξουδετερωτικών και δεσμευτικών αντισωμάτων που ήταν συγκρίσιμα με αυτά των υγιών εθελοντών, το 25% είχε φτωχές απαντήσεις, που οδήγησε σε 6-7 χαμηλότερους τίτλους σε σχέση με το υγιές γκρουπ.

Δεν υπήρξε καμία σύνδεση ανάμεσα στις χειρότερες εμβολιαστικές απαντήσεις και το ιστορικό θεραπειών. Οι λήπτες ενισχυτικών δόσεων είχαν καλύτερους τίτλους αντισωμάτων έναντι του στελέχους Όμικρον, αλλά 2-4 μήνες μετά την αναμνηστική δόση υπήρχε μία μείωση 5-7 φορές στους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων τόσο έναντι του αρχικού στελέχους όσο και έναντι του στελέχους Όμικρον.

«Αυτή η μελέτη υποδεικνύει την ανάγκη παρακολούθησης ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα για την ανταπόκρισή τους στα mRNA εμβόλια COVID» έγραψαν οι συγγραφείς.

Αν και τα ευρήματα αποκαλύπτουν πιθανές ανησυχίες, τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς ασθενείς με NSCLC ανταποκρίνονται φυσιολογικά στον εμβολιασμό κατά της COVID-19, δήλωσε ο John D. Minna, MD, University of Texas Southwestern Medical Center, Ντάλας, επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου.