Η χειρότερη με διαφορά τροφή για την καρδιά σου

Το κόκκινο κρέας είναι η χειρότερη δυνατή τροφή που μπορεί να καταναλώσεις αναφορικά με την καρδιαγγειακή σου υγεία, αναφέρει πρόσφατη μελέτη. 

Η συζήτηση για το κόκκινο κρέας μαίνεται εδώ και πολύ καιρό. Μπορεί ποτέ να είναι καλό για εσάς ή πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος; Είναι ένα άπαχο κομμάτι μπριζόλα καλύτερη επιλογή από, ας πούμε, ένα τηγανητό μπούτι κοτόπουλου; Οι ερωτήσεις είναι ατελείωτες. Αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology , προσφέρει την πιο πρόσφατη απάντηση.

H μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος οδήγησε σε μία σημαντική αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν πόσο κόκκινο κρέας καταναλώνουν. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για όσους έχουν προβλήματα με την καρδιά τους.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου

Γι αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα μεταβολιτών – μίας ουσίας που φτιάχνεται ή χρησιμοποιείται όταν ο οργανισμός μας διασπά το φαγητό, ναρκωτικά ή χημικά ή τον ίδιο του τον ιστό – σε δείγματα αίματος. Άλλοι παράγοντες που εξετάστηκαν ήταν το σάκχαρο, η φλεγμονή, η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη. Οι επιστήμονες εξέτασαν αν αυτοί οι παράγοντες έπαιξαν επίσης κάποιο ρόλο στον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από συμμετέχοντες σε μία προηγούμενη καρδιαγγειακή μελέτη υγείας. Οι επιστήμονες συνέκριναν το ρίσκο καρδιαγγειακής νόσου ανάμεσα σε συμμετέχοντες που έτρωγαν διάφορές ποσότητες τροφών ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος, του επεξεργασμένου κρέατος, του ψαριού, του κοτόπουλου και αυγών.

Η τελευταία έρευνα διαπίστωσε ότι το να τρως περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένος κρέας συνδεόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου. Κατά μέσο όρο, αυτό ισούταν με 22% μεγαλύτερο κίνδυνο για περίπου 1,1 μερίδα κάθε μέρα. Κάποια από τα κόκκινα κρέατα περιλάμβαναν βοδινό , χοιρινό, βίσονα και ελάφι.

kras

Που οφείλεται ο αυξημένος κίνδυνος

Σχεδόν το 1/10 αυτού αυξημένου ρίσκου αποδόθηκε στην αύξηση στον μεταβολίτη Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO), που βρίσκεται στο αίμα. Το TMAO περιέχει υψηλές ποσότητες της χημικής ουσίας L-καρνιτίνη και παράγεται από τα βακτήρια του εντέρου για την πέψη του κόκκινου κρέατος. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους σχετικούς μεταβολίτες που βρέθηκαν.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και η φλεγμονή μπορεί επίσης να συμβάλλουν στον υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο που συνδέεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Παράγοντες που δεν σχετίζονται ήταν η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.

«Αυτή η μελέτη είχε ένα πολύ μεγάλο μέγεθος δείγματος και διεξήχθη για πολλά χρόνια, γεγονός που αυξάνει τη χρηστικότητα αυτών των αποτελεσμάτων», λέει η Molly Hembree , MS, RD, LD και μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων μας .

Σύμφωνα με τον Hembree, η καρδιαγγειακή νόοσος συνεχίζει να είναι ο κορυφαίος δολοφόνος μεταξύ των Αμερικανών. «Είναι χρήσιμο να έχουμε κατά νου ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να καταλάβουν ότι η αλλαγή σε αυτόν τον μεταβολίτη του μικροβίου του εντέρου ευθύνεται για περίπου το 1/10 του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Είναι μια καλή υπενθύμιση ότι πολλές συνήθειες υγείας έχουν σημασία. Όχι μόνο η μείωση του κόκκινου κρέατος, αλλά και η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου» είπε.