Θεσσαλονίκη – Κορωνοϊός: Μέσα Φεβρουαρίου η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου στη ΔΕΘ

Μέσα Φεβρουαρίου θα λειτουργήσει το εμβολιαστικό κέντρο στον χώρο της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση της Δευτέρας, τα εμβολιαστικά κέντρα θα αυξηθούν εντός του Φεβρουαρίου κατά 300 φτάνοντας συνολικά τα 700. Δύο μεγάλα κέντρα θα δημιουργηθούν στην Αθήνα στην HELEXPO και στη Θεσσαλονίκη στην ΔΕΘ. Τα κέντρα αυτά θα στελεχωθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία.

Για το ποσοστό εμβολιασμού στην Ελλάδα, ο ίδιο ανέφερε ότι έχει φτάσει στο 2,75%, καθώς έχουν εμβολιαστεί συνολικά έως τώρα 290.000 πολίτες. Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση στην κατάταξη με τον κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων ανά 100.000 κατοίκους.

Τα κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμό ανέρχονται σε 680.000 εκ των οποίων τα 44.000 αφορούν την δεύτερη δόση.

Στην επιχείρηση «Ελευθερία» εργάζονται πάνω από 1.500 άτομα, τα 1.000 από το Σύστημα Υγείας και τα υπόλοιπα από την ΕΛ.ΑΣ. την Πολιτική Προστασία, ενώ 70 άτομα είναι στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το υγειονομικό προσωπικό έχει ενισχυθεί ήδη με 500 άτομα επικουρικό προσωπικό αποκλειστικά για τους εμβολιασμούς και αναμένεται οι προσλήψεις να ξεπεράσουν τις 1.000.

Η Ελλάδα παρέλαβε σήμερα από την Pfizer 90.000 δόσεις του εμβολίου και αναμένει έως το τέλος Μαρτίου 1.415.000 χιλιάδες δόσεις από την Pfizer και 240.000 από την Moderna.

Όσον αφορά την AstraZeneca, μετά από σημερινή επικοινωνία της Αθήνας με την φαρμακοβιομηχανία προκύπτει ότι θα παραδώσει περισσότερες δόσεις από το αναμενόμενο, συνολικά 540.000 τον Μάρτιο.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε ότι τα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί καλύπτουν όλες τις γνωστές μεταλλάξεις άρα δεν υπάρχει ανησυχία.

Ειδικά για την AstraZeneca αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών τις επόμενες ημέρες.