Ιερουσαλήμ: ”Πλημμύρισε” από χιλιάδες υπερορθόδοξων Eβραίων – Οργή για την παραβίαση της απαγόρευσης και φόβοι για ανεξέλεγκτη διασπορά

Οργή επικρατεί στο Ισραήλ κατά χιλιάδων υπερορθόδοξων Εβραίων που χθες, Κυριακή αψήφησαν την απαγόρευση των μέτρων κατά της πανδημίας και έδωσαν το «παρών» στην κηδεία του ραβίνου Γιτζόκ Σάινερ. Σοκάρουν οι εικόνες του πλήθους που κατέκλεισε τους δρόμους της Ιερουσαλήμ τιμώντας με αυτό τον τρόπο την μνήμη του ραβίνου. Ελάχιστοι ήταν όσοι φορούσαν μάσκες με τον συνωστιμό να μην έχει προηγούμενο τους τελευταίους κρίσιμους μήνες. Τα στιγμιότυπα που απαθανατίστηκαν κάνουν από χθες το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις και ανησυχία.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε το βράδυ της Κυριακής να παρατείνει για πέντε ημέρες τα περιοριστικά μέτρα κατά της επιδημίας του κορωνοϊού που θα έληγαν τα μεσάνυχτα και πρόκειται να συνεδριάσει την Τετάρτη προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση και να αποφασίσει τυχόν νέα παράταση της καραντίνας, ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι κοινότητα των υπερορθόδοξων Εβραίων από την πρώτη στιγμή είχε εναντιωθεί στην επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του  κορωνοϊού με πολλά μέλη της να αψηφούν τα περιοριστικά μέτρα και το κλείσιμο κυρίως εκκλησιών και σχολείων. Αψήφησε τα περιοριστικά μέτρα, όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και στη Νέα Υόρκη. 

Η κριτική στον Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δέχεται σκληρή κριτική για το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να επιβληθεί στους υπερορθόδοξους Εβραίους, στους πολιτικούς ηγέτες των οποίων στηρίζεται για την επανεκλογή του τον Μάρτιο.