Κορωνοϊός- ΠΟΕΔΗΝ: «Δεν παρακολουθείται ο ιός με τον αριθμό των τεστ»- Όλη η δήλωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για την δίωξη του

Ο εμβολιασμός καθυστερεί το lockdown έχει χαλαρώσει, ο ιός ωστόσο βρίσκεται παντού στη κοινότητα,  και η μεταλλαγμένη μορφή του είναι πιο επιθετική. Ήδη νοσηλεύονται περιστατικά στα νοσοκομεία με το νέο μεταλλαγμένο ιό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, «Η μόνη περίπτωση να γλυτώσουμε ένα νέο κύμα της πανδημίας είναι να αυξήσουμε τα τεστ. Η Κύπρος κάνει 20.000 την ημέρα με 1 εκατομμύριο πληθυσμό και στη χώρα  μας κατά μέσο όρο την ημέρα  κάνουμε τα ίδια».

Σημειώνεται, ότι το τεστ δεν συνταγογραφείται, δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, και τα διαγνωστικά κέντρα  χρεώνουν τα τεστ πάνω της διατίμησης και πολλές από τις  κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ είναι απασχολημένες με τον εμβολιασμό των προνοιακών μονάδων. Πολλά νοσοκομεία δεν έχουν μοριακούς αναλυτές και αντιδραστήρια για να διενεργούν τεστ σε όλους όσους εισέρχονται στα νοσοκομεία. «Να διενεργούν τακτικά  τεστ στο προσωπικό, σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται, τους  συνοδούς και όσους έρχονται για εμβολιασμό», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

«Η μόνη λύση σήμερα για να βελτιωθεί το επίπεδο της πρόληψης είναι η συνταγογράφηση και  αποζημίωση του τεστ από τον ΕΟΠΥΥ. Πρέπει να προετοιμασθεί το σύστημα σε επίπεδο νοσοκομειακής περίθαλψης για ένα νέο κύμα του ιού. Καλύτερη διαχείρηση των υπόπτων κρουσμάτων, ασφαλή κλινική νοσηλεία, περισσότερες ΜΕΘ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων και βελτίωση του εξοπλισμού και των υποδομών. Μην παρασύρεται ο κόσμος με τις ανακοινώσεις σε ποσοστά της πληρότητας των ΜΕΘ», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σημειώνεται ότι οι κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι 60 και σε περίπτωση που υπάρξει νέα έξαρση θα γεμίσουν σε μια εβδομάδα και γίνουν παρόμοιες οι καταστάσεις με αυτές που συνέβησαν στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΕΔΗΝ.

Όλη η ανακοίνωση

Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά την κινητοποίηση στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020. 

Τότε δεν υπήρχε υγειονομικός συναγερμός και ο Πρωθυπουργός καλούσε τους τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα και  μάλιστα χωρίς τεστ.

Δεν ασκήθηκε δίωξη γιατί δεν τηρήσαμε τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Ασκήθηκε γιατί κλείσαμε την οδό Αριστοτέλους μπροστά από το υπουργείο. Φάγαμε ξύλο από την αστυνομία και χημικά. Υπήρξαν τραυματισμοί. Και δαρμένοι και διωκόμενοι.  

Σχολιάζοντας κάποιοι τη δίωξη λένε ότι εμποδίζουμε την εμπορική δραστηριότητα της πόλης με τις πορείες. Το τελευταίο χρόνο έγιναν λίγες πορείες λόγω πανδημίας. Εμείς όμως βλέπουμε τα καταστήματα του κέντρου να μένουν τα περισσότερα κλειστά. Εμείς φταίμε;

Για τη διασπορά του ιού  θα πρέπει να ρίξουν μία ματιά  στα εμπορικά κέντρα που γίνεται χαμός, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που οι πολίτες πηγαίνουν στις δουλειές τους σαν σαρδέλες, τα σχολεία που μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι υπεράριθμοί και χωρίς προληπτικά τεστ. Από τα χειροκροτήματα και τα δάκρυα στο ανάθεμα για τους υγειονομικούς.

Στη κινητοποίηση του Σεπτεμβρίου για την οποία ασκήθηκε δίωξη είχε ως κύρια αιτήματα την επίλυση των  παθογενειών του συστήματος υγείας, ένταξη στα ΒΑΕ και μονιμοποίηση ή ανανέωση της σύμβασης των εκτάκτων υπαλλήλων. Τότε η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να τους απολύσει με τη λήξη των συμβάσεων που έληγαν σε λίγες ημέρες.Και όλα αυτά εν όψει του δευτέρου κύματος της πανδημίας που αναμένονταν. Ποιοι δικαιώθηκαν;  Για φανταστείτε να είχαν απολυθεί και οι συμβασιούχοι.

Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία. Την τρίτη 2 Φεβρουαρίου στις 10πμ στη πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, έχουμε νέα  συγκέντρωση μπροστά από τα γραφεία των υγειονομικών περιφερειών. Για τις διώξεις τοπικών συνδικαλιστικών στελεχών. Έγκλημά τους; Τόλμησαν να αμφισβητήσουν το αφήγημα των διοικούντων ότι όλα  έγιναν σωστά στη διαχείρηση της δεύτερης φάσης της πανδημίας.

Με 5.000 και πλέον νεκρούς. 

Μιχάλης Γιαννάκος