Ινδία- Κορωνοϊός: Πεθαίνουν έξω από τα γεμάτα νοσοκομεία

Τραγωδία δίχως τέλος έχει σημειωθεί στην Ινδία καθώς κάθε μέρα υπάρχει και νέο αρνητικό ρεκόρ.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική, καθώς δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν, καταγράφουν ελλείψεις στα πάντα από τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, μεχρι φάρμακα και οξυγόνο, την ώρα που χιλιάδες πτώματα συσσωρεύονται σε νεκροτομεία και κρεματόρια που δεν σταματούν να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο για την καύση των νεκρών. Χιλιάδες θύματα του ιού, καίγονται σε πρόχειρους χώρους καύσης νεκρών.

«SOS – λιγότερο από μία ώρα προμήθεια οξυγόνου στο Max Smart Hospital & Max Hospital Saket», έγραψε στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές αλυσίδες νοσοκομείων στο Δελχί.

«Πάνω από 700 εισαγωγές ασθενών χρειάζονται άμεση βοήθεια.»

Η χώρα κατέγραψε την Παρασκευήπερισσότερα από 330.000 νέα κρούσματα- παγκόσμιο ρεκόρ – και 2.000 θανάτους μέσα σε μία μέρα. Την ώρα που το σύστημα υγείας της Ινδίας καταρρέει πυρκαγιά σε νοσοκομείο Covid-19 προκάλεσε τον τραγικό θάνατο τουλάχιστον 13 ασθενών.

Οι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου κοντά στη Μουμπάι (πρώην Βομβάη), δύο ημέρες μετά τους θανάτους τουλάχιστον 29 διασωληνωμένων ασθενών σε δημόσιο νοσοκομείο εξαιτίας διαρροής στη δεξαμενή με το οξυγόνο στην πόλη Νασίκ.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που αποδίδεται κυρίως σε μια «διπλή μετάλλαξη» του κορονοϊού και στη συνέχιση των μαζικών συγκεντρώσεων που ευνόησαν τις μολύνσεις, φωτίζει ξανά την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας στην ασιατική χώρα.

Πολλές περιοχές της χώρας αυστηροποιούν τους περιορισμούς, με την πρωτεύουσα να βρίσκεται σε lockdown και όλες τις μη απαραίτητες υπηρεσίες να απαγορεύονται στη Μαχαράστρα. Η βόρεια πολιτεία της Ουτάρ Πραντές,πατρίδα 240 εκατομμυρίων ανθρώπων «κλείνει» αυτό το Σαββατοκύριακο.

Την ίδια στιγμή πολλές χώρες του κόσμου έχουν κλείσει τα σύνορά τους με την Ινδια, υπό το φόβο της νέας μετάλλαξης που σαρώνει τη χώρα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Πέμπτη έγινε το τελευταίο έθνος που επέβαλε περιορισμούς, ενώ ο Καναδάς διέκοψε τις πτήσεις από την Ινδία και το γειτονικό Πακιστάν.

Η κατάσταση φαίνεται ποσό απελπιστική είναι και από το βίντεο που δημοσίευσε το BBC, το οποίο καταγράφει ένα ασφυκτικά γεμάτο νοσοκομείο στην Ινδία δείχνει ανθρώπους να πεθαίνουν σε φορεία έξω από τα κέντρα υγείας, καθώς η χώρα αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κρούσματα της COVID-19.

«Ο σύζυγός μου είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, επιτρέψτε μου να περάσω», ακούγεται να λέει μία γυναίκα στο βίντεο, καθώς προσπαθεί να τον τραβήξει μπροστά. Η δημοσιογράφος λέει ότι τον κουβαλάει επί δέκα ώρες.

Ένας άντρας εκλιπαρεί τους γιατρούς να εξετάσουν τη μητέρα του η οποία αφήνει την τελευταία της πνοή στο φορείο του ασθενοφόρου πριν προλάβει να μπει στο νοσοκομείο. Μία άλλη γυναίκα φωνάζει το όνομα του αδελφού της, καθώς τον ταρακουνάει για να ανακτήσει τις αισθήσεις του.Λιποθύμησε στην τεράστια ουρά αναμονής στην είσοδο του νοσοκομείου. Πέθανε λίγα λεπτά αργότερα, ανέφερε το BBC.

Η εκστρατεία εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη.

Περισσότερα από 111 εκατομμύρια έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19 από τον Ιανουάριο.Σε μία χώρα ωστόσο με πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων το ποσοστό των εμβολιασμένων αντιπροσωπεύει μόνο το 8% του πληθυσμού, σύμφωνα με το Our World in Data. Οι άνθρωποι καταφεύγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταγράψουν το χάος στη χώρα.

Το περασμένο Σάββατο, ο δημοσιογράφος Vinay Srivastava, πέθανε ενώ εκλιπαρούσε στο Twitter για βοήθεια. Eίχε συμπτώματα κορονοϊού, τα επίπεδα οξυγόνου του μειώθηκαν δραματικά και άρχισε να ζητάει απεγνωσμένα ιατρική βοήθεια…μέσω διαδικτύου.

Σε πρόσφατο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι απαίτησε από τους συμπατριώτες του να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια, για να αποφευχθούν νέα lockdown στη χώρα, που είναι αντιμέτωπη με ολοένα σοβαρότερη υγειονομική κρίση καθώς πλήττεται από σφοδρό δεύτερο κύμα.

Η Ινδία των 1,3 δισεκατομμυρίωνκατοίκων δίνει “για ακόμη μια φορά μεγάλη μάχη” είπε μεταξύ άλλων.