Πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα

Διαφορετικός θα είναι και φέτος ο εορτασμός της Αναστάσης ενώ με μέτρα ασφαλείας θα έρθει στην Ελλάδα το Άγιο Φως για το φετινό Πάσχα.

Συγκεκριμένα η Διαρκής Ιερά Σύνοδοςαποφάσισε την Τρίτη ότι η τελετή της Ανάστασης θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πιστών στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα πρέπει να ακολουθεί την αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών οι πιστοί πρέπει να τηρούν απόσταση 10 τ.μ., τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για το σχέδιο λειτουργίας των ιερών ναών συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας (ΔΙΣ), υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και αποφάσισε το άνοιγμά τους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας υπό ένα αυστηρό πλαίσιο προστασίας, σε συμμόρφωση και με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ, ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, τόνισε ότι η Εκκλησία αλλάζει την ώρα (κατά 30 λεπτά) για την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ειδικότερα, η Θεία Λειτουργία θα ξεκινά στις 18:30, με ανοικτές τις εκκλησίες και με αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα ανά ιερό ναό.

Σε ό,τι αφορά την Ακολουθία της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο, το βράδυ, η ΔΙΣ αποφάσισε ομόφωνα την τέλεσή της στις 21:00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.

Βάσει αυτών, ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών διαμορφώνεται ως εξής:

Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30

Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30

Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00

Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00

Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30.

Όσον αφορά τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός ναού καθίσταται υποχρεωτική η χρήση self test.

Ειδικά για τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής ανακοινώθηκε ότι
η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να

  • ακολουθεί πομπή πιστών,
  • το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού
  • θα πρέπει να υπάρχει τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Η συμφωνία για τη λειτουργία των εκκλησιών επισφραγίστηκε στη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από μερικές ημέρες.

Στην αλλαγή για την Ανάσταση, πάντως, αντιδρά ο Ιερός Σύνδεσμός Κληρικών Ελλάδας που εκφράζει τη ρητή αντίθεση του στην πραγματοποίηση της τελετής της Θείας Λειτουργίας κατά τις απογευματινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, με το σκεπτικό ότι ο Ιησούς δεν αναστήθηκε το Σάββατο αλλά την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος οι απογευματικές ακολουθίες από την Κυριακή των Βαΐωνέως την Μεγάλη Τετάρτη θα τελεστούν στις 6:30 μ.μ., η Θεία Λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης θα ξεκινήσει στις 5:30 μ.μ. και αυτή της Μεγάλης Παρασκευής(Επιτάφιος) στις 6 το απόγευμα.

Άγιο Φως

Με συγκεκριμένες διαδικασίες και αυστηρό πλαίσιο θα τηρηθεί και φέτος το Πάσχα όσον αφορά την αφή και μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην χώρα μας, δεδομένων των μέτρων προστασίας για την πανδημία κορονοϊού που εφαρμόζονται στο Ισραήλ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, δεν θα καταστεί εφικτή η δια ζώσης διαδικασία αφής από τον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα αλλά το Άγιο Φως θα παραληφθεί από εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του ελληνικού προξενείου και θα μεταφερθεί οδικώς από τα Ιεροσόλυμα στο Τελ Αβίβ και στον αεροδιάδρομο του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, όπου θα βρίσκεται το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι φέτος, όπως αποφάσισε τελικά η Ιερά Σύνοδος, η Αναστάσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στις 21:00, μένει να διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με την μεταφορά του Αγίου Φωτός σε διάφορες μητροπόλεις της χώρας.

Παράλληλα, υπάρχει ένα θέμα σχετικά με την περιφορά του Επιταφίου, που θα γίνει στον εξωτερικό χώρο των ναών, όπως αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος. Μένει να δούμε ποιες αποφάσεις θα «κλειδώσουν», πάντως μέχρι στιγμής φαίνεται πως η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει στους εξωτερικούς χώρους, με μάσκες και αποστάσεις για την προστασία των πιστών.

Όσοι είναι ιερωμένοι και ιεροψάλτες και θα είναι στους ναούς χωρίς μάσκες, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε self test.

Όσον αφορά στην ημέρα του Πάσχα, αναμένεται να επιτραπεί ο εορτασμός σε 2 έως 3 οικογένειες το πολύ, ενώ δεν φαίνεται να υπάρξει αλλαγή στην ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.