Ινδική μετάλλαξη: Συναγερμός για το στέλεχος που βρέθηκε και στην Ελλάδα

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει το νέο στέλεχος του κορωνοϊού από την Ινδία (η γνωστή ινδική μετάλλαξη), η οποία εντοπίστηκε και στην Ελλάδα την Παρασκευή (23/4). Το γεγονός ότι βρέθηκε ένα κρούσμα αυτής της παραλλαγής στην Πάτρα σήμανε άμεσα συναγερμό στον ΕΟΔΥ, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η ινδική μετάλλαξη έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, ενώ η δράση των εμβολίων απέναντί της, αν και θεωρείται ότι την αντιμετωπίζουν επαρκώς, παρόλα αυτά δεν υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση.

Σύμφωνα με την ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί, το στέλεχος Β.1.617χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι: «Στο Ισραήλ εμφανίστηκε μία παραλλαγή του ινδικού στελέχους, το βρετανικό στέλεχος είναι 50% πιο μεταδοτικό, το ινδικό έχει 25% περισσότερη μεταδοτικότητα, αλλά εμφάνισε και μία παραλλαγή όπου αποφεύγει τα ανοσοποιητικά στοιχεία. Γι’ αυτό βλέπουμε 250.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση στην Ινδία και αύξηση των θανάτων. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα ποσοστό εμβολιασμού της τάξης του 50% – 60%, στην Ελλάδα βρισκόμαστε γύρω στο 30%. Θα πρέπει πάση θυσία, ειδικά τα μεγάλα άτομα, να πάνε να εμβολιαστούν γιατί μου έκανε εντύπωση ότι εξακολουθούν να πεθαίνουν άτομα μεγάλης ηλικίας γιατί αν και είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν δεν το έπραξαν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι ακόμη δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες για την ινδική μετάλλαξη. «Μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, συμβαίνει σε ένταση και συχνότητα στον ιό της γρίπης, γι’ αυτό και κάθε χρόνο το εμβόλιο δεν είναι το ίδιο, επικαιροποιείται για να καλύψει τις αλλαγές. Εδώ, οι αλλαγές είναι αργές και πολύ λιγότερες. Οι επικαιροποιημένες δόσεις των εμβολίων που θα βγουν θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις».

Τον προβληματισμός της σχετικά με τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα, εξέφρασε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Επεσήμανε ότι ακόμη δεν είναι γνωστές οι συνέπειες της ινδικής μετάλλαξης, η οποία φέρεται πάντως να έχει εύκολη μετάδοση και συμπλήρωσε ότι: «Θέλουμε να δούμε εάν η κατάσταση που βιώνει η Ινδία -με τα εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά- οφείλεται στην μετάλλαξη αυτή του ιού».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Κωνσταντίνος Συρίγος ανέφερε σχετικά με την ινδική παραλλαγή πως είναι πολύ νωρίς να μιλήσουν γι αυτήν και πως τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι εργαστηρίου, όχι αποτελέσματα μελέτης σε ανθρώπους. Ωστόσο, τόνισε πως το σίγουρο είναι ότι τα εμβόλια προστατεύουν και από τις μεταλλάξεις. «Αυτό που ψάχνουμε είναι να δούμε σε ποιο βαθμό».