Κάθε μέρα πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι προσβάλλονται από ιάσιμες Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κάθε μέρα πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι προσβάλλονται από ιάσιμες Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις (ΣΜΛ), κυρίως άτομα ηλικίας 15-49 ετών. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από 376 εκατομμύρια νέα περιστατικά ΣΜΛ ετησίως, από τις τέσσερις κύριες λοιμώξεις: χλαμύδα, γονόρροια, τριχομονάδες και σύφιλη.
“Διαπιστώνουμε μια ανησυχητική απουσία προόδου στην καταπολέμηση εξάπλωσης των ΣΜΛ στον κόσμο”, δήλωσε ο Δρ. Πίτερ Σάλαμα του ΠΟΥ, αρμόδιος για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. “Είναι ένα προειδοποιητικό σήμα υπέρ μιας συντεταγμένης προσπάθειας για να επιτραπεί σε όλο τον κόσμο, οπουδήποτε, να υπάρχει πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας αυτών των εξουθενωτικών ασθενειών”.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά (https://www.who.int/bulletin/online_first/en/) προέκυψε από την έρευνα ότι μεταξύ ανδρών και γυναικών ηλικίας 15-49, το 2016 αναφέρθηκαν 127 εκατομμύρια νέα περιστατικά χλαμυδίων, 87 εκατ. περιστατικά γονόρροιας, 6,3 εκατ. περιστατικά σύφιλης και 156 εκατ. περιστατικά τριχομονάδων.
Οι αναφερόμενες ΣΜΛ έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των ενηλίκων και των παιδιών παγκοσμίως. Αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές και χρόνιες για την υγεία επιπτώσεις, όπως νευρολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, υπογονιμότητα, εξωμήτρια κύηση, ενδομήτριο θάνατο και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV. Οι ΣΜΛ συνδέονται επίσης με αυξημένα επίπεδα “στιγματισμού” και “ενδοοικογενειακής βίας”.
Το 2016, μόνο η σύφιλη προκάλεσε σχεδόν 200.000 ενδομήτριους θανάτους και θανάτους νεογέννητων, καθιστώντας την λοίμωξη μια από τις κύριες αιτίες βρεφικής θνησιγένειας παγκοσμίως.
Οι ΣΜΛ μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη, συμπεριλαμβανομένου του κολπικού, πρωκτικού και στοματικού σεξ. Ορισμένες ΣΜΛ – όπως τα χλαμυδια, η γονόρροια και η σύφιλη – μπορούν επίσης να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Στην περίπτωση της σύφιλης, η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω επαφής με μολυσμένο αίμα ή προϊόντα αίματος, ή με την κοινή ενέσιμη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Οι ΣΜΛ μπορούν να προληφθούν με τις ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της σωστής και συνεχής χρήση προφυλακτικών καθώς και με την εκπαίδευση και προαγωγή της σεξουαλικής υγείας.
Ο έγκαιρος και οικονομικά προσιτός έλεγχος καθώς και η θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση των ΣΜΛ παγκοσμίως και παράλληλα με τις προσπάθειες αυτές θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι να προβούν σε εξέταση για ΣΜΛ. Ο ΠΟΥ συνιστά επίσης οι εγκυμονούσες να ελέγχονται συστηματικά για σύφιλη καθώς και για HIV.
Υπάρχουν ασφαλή και πολύ αποτελεσματικά εμβόλια για 2 ΣΜΛ: το εμβόλιο για την Ηπατίτιδα Β και το εμβόλιο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV, τα οποία αντιπροσωπεύουν σημαντική πρόοδο για την πρόληψη των ΣΜΛ. Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β συμπεριλαμβάνεται στα προγράμματα ανοσοποίησης για βρέφη στο 95% των χωρών παγκοσμίως και αποτρέπει εκατομμύρια θανάτους ετησίως από την χρόνια ηπατική νόσο και τον καρκίνο.
Από τον Οκτώβριο του 2018, το εμβόλιο του HPV διατίθεται σε προγράμματα ρουτίνας για την ανοσοποίηση σε 85 χώρες, οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι υψηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ο εμβολιασμός κατά του HPV θα μπορούσε να αποτρέψει το θάνατο εκατομμυρίων γυναικών κατά την επόμενη δεκαετία, κυρίως σε περιοχές με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπου και αναφέρονται οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, εάν μπορεί να επιτευχθεί υψηλή εμβολιαστική κάλυψη (> 80%) των νέων γυναικών (ηλικίας 11-15 ετών).
Πηγή: neaygeia.gr