Ο έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου θα ξεκινά στην ηλικία των 45 ετών στην Αμερική: νέα οδηγία από την USPSTF

Προκαλούμενη από μια πρόσφατη ανησυχητική αύξηση σε περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων συνέστησε στα άτομα μέσου κινδύνου για την ασθένεια να αρχίσουν να εξετάσεις σε ηλικία 45 ετών αντί για την παραδοσιακά ηλικία των 50. Η αλλαγή των οδηγιών από την U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF), που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαϊου της JAMA, ενημερώνει τις συστάσεις του 2016 και τις ευθυγραμμίζει με αυτές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, η οποία μείωσε την ηλικία έναρξης του ελέγχου σε 45 χρόνια το 2018 .

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (CRC) είναι μία από τις πιο προλήψιμες κακοήθειες, λόγω του μακροχρόνιου ιστορικού εξέλιξης και της διαθεσιμότητας των εξετάσεων διαλογής που μπορούν να παρακολουθήσουν και να ανιχνεύσουν την ασθένεια νωρίς. Η συνολική συχνότητα εμφάνισης CRC σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω έχει μειωθεί σταθερά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, κυρίως λόγω της αυξημένης εξέτασης και της αλλαγής των προτύπων τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου.

“Μια ανησυχητική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ νεότερων ατόμων (δηλαδή, ηλικίας κάτω των 50 ετών – ορίζεται ως καρκίνος του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης) έχει καταγραφεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, με το 11% των καρκίνων του παχέος εντέρου και το 15% των καρκίνων του ορθού το 2020 να εμφανίζονται σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών, σε σύγκριση με 5% και 9%, αντίστοιχα, το 2010 “, δήλωσε η Kimmie Ng, διευθύντρια του Κέντρου Καρκίνου του Παχέος εντέρου Πρώιμης έναρξης στο Dana-Farber Cancer Institute.

Οι αιτίες της αύξησης του CRC πρώιμης έναρξης δεν είναι προς το παρόν γνωστές.

Η μείωση της προτεινόμενης ηλικίας για έναρξη της εξέτασης “θα κάνει τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος είναι τόσο σημαντικός, διαθέσιμο σε εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και ελπίζουμε ότι πολλές ζωές θα σωθούν με τη εύρεση του καρκίνου του παχέος εντέρου νωρίτερα, καθώς και με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου , “είπε η Ng.

Η ειδική ομάδα επέλεξε την ηλικία των 45 ετών με βάση την έρευνα που δείχνει ότι η έναρξη του ελέγχου σε αυτή την ηλικία απέτρεψε περισσότερους πρόωρους θανάτους από την έναρξη στην ηλικία των 50 ετών, με σχετικά μικρή αύξηση του αριθμού των επιπλοκών κολονοσκόπησης.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη σύσταση του USPSTF 2016 για την επιλεκτική εξέταση ατόμων ηλικίας 76 έως 85 ετών, καθώς η έρευνα δείχνει μόνο μικρές αυξήσεις στα χρόνια ζωής που αποκτήθηκαν.

“Βλέπουμε τώρα ασθενείς ακόμη νεότερους από 45 – στα 20 και 30 τους – που διαγιγνώσκονται με αυτόν τον καρκίνο και συχνά σε πολύ προχωρημένα στάδια”, δήλωσε η Ng. “Είναι σαφές ότι η σύσταση του USPSTF για έναρξη του ελέγχου σε ηλικία 45 ετών δεν θα είναι αρκετή για να πιάσει αυτούς τους νέους που διαγιγνώσκονται.”

Οι συγγραφείς επίσης καλούν για “τολμηρά βήματα” για να μεταφραστεί η νέα ηλικία της αρχικής εξέτασης σε σημαντικές μειώσεις στη συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας από CRC, σημειώνοντας ότι παρά τα προληπτικά οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του παχέος εντέρου, μόνο 68,8% των ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες υποβάλλονται σε έλεγχο. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο μεταξύ των ανασφάλιστων και των υπο- ασφαλισμένων, εκείνων με χαμηλά εισοδήματα, και των φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων. Τα εμπόδια περιλαμβάνουν την έλλειψη γνώσης της σημασίας του ελέγχου, τις ανησυχίες σχετικά με την επεμβατική φύση της κολονοσκόπησης και την έλλειψη συστάσεων των γιατρών για έλεγχο.

Πηγή: neaygeia.gr