Κάλιο αργά… παρά ποτέ! Και τα κέντρα Υγείας στην μάχη κατά του covid-19

Υπό τον φόβο της αύξησης των μολύνσεων από covid-19 τις επόμενες εβδομάδες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να ενεργοποιήσει και τα Κέντρα Υγείας ώστε να μπούνε στη μάχη κατά της επιδημίας. Άλλωστε οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τους επόμενους μήνες όσο θα χαλάει ο καιρός, τόσο θα αυξάνεται η μεταδοτικότητα του ιού.

Στη δεύτερη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, πάντως, αναμένεται να ενεργοποιηθούν και κάποια Κέντρα Υγείας. Κάτι που αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Αναρωτιέται, όμως, κάποιος γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η “επιστράτευση” των Κ.Υ. και δεν έγινε νωρίτερα, αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι για να ξελασκάρουν τα νοσοκομεία από των μεγάλο φόρτο των ασήμαντων περιστατικών, βασικό ρόλο παίζουν οι μικρές μονάδες παροχής πρώτων βοηθειών και συμβουλών υγείας!

24ωρη λειτουργία
Στόχος είναι να μπούνε στη μάχη και τα Κέντρα Υγείας και να τεθούν σε 24ωρη λειτουργία ορισμένα σε μεγάλες περιοχές, προκειμένου οι ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα covid-19 να απευθύνονται πρώτα εκεί πριν καταλήξουν στα νοσοκομεία.

Εξάλλου, εκτιμάται ότι θα υπάρχει συνωστισμός τις επόμενες εβδομάδες στις μονάδες Υγείας και τα νοσοκομεία και λόγω των περιστατικών γρίπης που θα προκύψουν από τον ερχόμενο μήνα και με δεδομένο ότι τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του covid-19.

Στην πρώτη φάση της επιδημίας είχαν ενεργοποιηθεί περίπου 10 κέντρα Υγείας τα οποία δέχονταν περιστατικά όλο το 24ωρο, αλλά λόγω των περιορισμένων περιστατικών σε εκείνη τη φάση, δε χρειάστηκε να συνεχισθεί η ολοήμερη λειτουργία τους.

Στη δεύτερη φάση αναμένεται να ενεργοποιηθούν ακόμα πιο πολλά κέντρα Υγείας ώστε καταρχάς να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας, αλλά και για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.

Περί τέστ covid-19 στα κέντρα Υγείας
Στο μεταξύ πολλά κέντρα Υγείας έχουν μπει ήδη στον αγώνα κατά του covid-19 και λαμβάνουν εδώ και μέρες δείγματα για τεστ. Περίπου 20 είναι τα κέντρα Υγείας στην Αττική που λαμβάνουν δείγματα από πολίτες ώστε να εξετασθούν εργαστηριακά για την ύπαρξη ή όχι του κορονοϊού. Τα κέντρα Υγείας που μπήκαν στη μάχη κατά του ιού είναι περίπου 12 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και οκτώ στην 2η ΥΠΕ.

Οι μονάδες που έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν δείγματα τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.ΠΕ) στα εξειδικευμένα εργαστήρια είναι μεταξύ άλλων στις εξής περιοχές: Ραφήνα, Βύρωνας, Παλλήνη, Καμίνια, Περιστέρι, Ίλιον, Πειραιάς (πρώην Οίκος Ναύτου), Ελευσίνα, Σαλαμίνα, Αγία Σοφία (Πειραιά)