Καναδάς: Φόρο στους ανεμβολίαστους επιβάλλει το Κεμπέκ

Η γαλλόφωνη καναδική επαρχία του Κεμπέκ, η οποία που πλήττεται σφοδρά από το κύμα της παραλλαγής Όμικρον, προαναγγέλλει ότι θα επιβάλει τις επόμενες εβδομάδες φόρο στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού -την αποκαλούμενη «εισφορά υγείας».

«Εξετάζουμε μια εισφορά υγείας για όλους τους ενήλικες που αρνούνται να εμβολιαστούν επειδή συνιστούν οικονομικό βάρος για όλους τους κατοίκους του Κεμπέκ» δήλωσε ο πρωθυπουργός της επαρχίας, Φρανσουά Λεγκό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 10% των κατοίκων που δεν έχει κάνει καμία δόση εμβολίου, δεν θα πρέπει να «βλάπτει» το 90% που έχει εμβολιαστεί.

«Δεν θα οφείλουν όλοι να πληρώνουν» την εισφορά, επέμεινε, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση της γαλλόφωνης επαρχίας επιδιώκει να είναι «σημαντικό το ποσό» που θα καλούνται να καταβάλουν οι ανεμβολίαστοι.

«Καταλαβαίνω και συναισθάνομαι τη γκρίνια σε βάρος της μειονότητας των ανεμβολίαστων, οι οποίοι, κατ’ αναλογία κατακλύζουν τα νοσοκομεία μας» προσέθεσε.

Ο Φρανσουά Λεγκό ανέφερε ότι το 10% των ανεμβολίαστων αντιπροσωπεύει το 50% των νοσηλευομένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σχολιάζοντας ότι αυτή η κατάσταση είναι «σοκαριστική».

Για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα της πανδημίας, το Κεμπέκ ανακοίνωσε στις 30 Δεκεμβρίου την εκ νέου επιβολή ορισμένων περιορισμών, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ και η απαγόρευση συγκεντρώσεων σε σπίτια.

Συνολικά, 2.742 άνθρωποι που νοσούν από την Covid-19 νοσηλεύονται και οι 255 από αυτούς βρίσκονται σε ΜΕΘ.

Οι νοσηλείες αυξάνονται και στο Οντάριο, τη γειτονική και πολυπληθέστερη επαρχία του Καναδά. Στα νοσοκομεία της επαρχίας νοσηλεύονται 3.220 άνθρωποι (+753 εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο) και οι 477 σε ΜΕΘ (+39 εισαγωγές).