Ραγδαία υποχώρηση των κρουσμάτων στη Βρετανία

Μεγάλη πρώτη κρουσμάτων, της τάξεως του 45% σε μία εβδομάδα, σημειώνεται στη Βρετανία, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες, σηματοδοτεί την καθοδική πορεία της μετάλλαξης Omicron. Μάλιστα, ένας ειδικός υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να είναι η πρώτη χώρα στο βόρειο ημισφαίριο που δαμάζει την πανδημία.

Το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 120.821 νέα κρούσματα στη χώρα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, έναντι 218.000 την περασμένη Τρίτη. Μάλιστα, είναι η έκτη συνεχόμενη ημέρα που οι μολύνσεις πέφτουν, κάτι που σημαίνει ότι το επιδημικό κύμα υποχωρεί σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα.

Ειδικοί εκφράζουν πλέον αισιοδοξία ότι η Βρετανία ακολουθεί το μοντέλο που διαπιστώθηκε στη Νότια Αφρική, όπου ο κορωνοϊός έχει πλέον σχεδόν εξαλειφθεί από τον Νοέμβριο, οπότε και έγινε το επίκεντρο της πανδημίας.

Επίσης, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 379 θάνατοι, ήτοι επταπλάσιοι από τους 48 της περασμένης εβδομάδας. Το ποσοστό θνησιμότητας παρέμεινε σχετικά σταθερό, παρά τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ των κρουσμάτων, ενώ υπάρχουν πέντε φορές λιγότεροι θάνατοι τώρα απ’ ότι το δεύτερο κύμα τον περασμένο Ιανουάριο.

Επιστήμονες καλούν την Ντάουνινγκ Στριτ να αλλάξει πολιτική και να προσπαθήσει να προχωρήσει με τον Covid, αντί να επιχειρεί την ανάσχεσή του, καθώς διαπιστώνεται αποσύνδεση μολύνσεων και θανάτων.

«Κοντά στην έξοδο από την πανδημία»

Ο καθηγητής Ντέβιντ Χέιμαν, επιδημολόγος της Σχολής Υγιεινής του Λονδίνου υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στα πρόθυρα του να νικήσει την πανδημία. «Αυτή τη στιγμή, οι χώρες του βορείου ημισφαιρίου αντιμετωπίζουν διάφορα στάδια της πανδημίας. Και πιθανότατα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πιο κοντινή από οποιαδήποτε χώρα που βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την πανδημία, αν δεν είναι ήδη εκτός, και ο ιός να είναι ενδημική ασθένεια, όπως και οι άλλοι τέσσερις κορωνοϊοί».

Σύμφωνα με τον Χέιμαν, η ανοσία του πληθυσμού είναι ήδη υψηλή στη Βρετανία, μετά την επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία και τους υψηλούς ρυθμούς λοιμώξεων. «Κάτι τέτοιο σημαίνει ανοσία έναντι σοβαρής ασθένειας και θάνατο μετά από μόλυνση, αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή μετά από επαναμόλυνση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο διαπιστώνεται σε χώρες με υψηλή ανοσία στον πληθυσμό.

Η ανοσία στο 95% του πληθυσμού στην Αγγλία

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία, η ανοσία εκτιμάται στο 95% του πληθυσμού στην Αγγλία και είναι λίγο μικρότερη σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου. «Πλέον, συμπεριφέρεται περισσότερο ως ενδημικός κορωνοϊός και λιγότερο ως πανδημικός», σημειώνει. Μόνο στη βορειοανατολική χώρα διαπιστώνεται ότι τα κρούσματα δεν υποχωρούν.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι ο ρυθμός μετάδοσης της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Omicron άρχισε να υποχωρεί πριν τα Χριστούγεννα, κάτι που δημιούργησε ελπίδες ότι και η υπόλοιπη χώρα θα ακολουθούσε.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ανησυχίες για πισωγύρισμα τις επόμενες ημέρες, εξαιτίας των σχολείων που ανοίγουν μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.