Καρκίνος του ήπατος: Νέο εμβόλιο συρρικνώνει τους όγκους στο 1/3 των ασθενών

Το αποτέλεσμα ήταν περίπου διπλάσιο από την ανταπόκριση που παρατηρείται συνήθως μόνο με την ανοσοθεραπεία, σύμφωνα με τα ευρήματα από την προκαταρκτική μελέτη, που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα Καρκίνου στο Σαν Ντιέγκο και δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine.

Τα ευρήματα των επιστημόνων υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια που βασίζονται σε μεταλλάξεις που υπάρχουν μόνο στον όγκο ενός ασθενούς μπορεί να ενισχύσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε δύσκολους στη θεραπεία καρκίνους.

Τα αποτελέσματα, τα οποία πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μια μεγαλύτερη δοκιμή, φέρνουν τη βιομηχανία ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στα αποτελεσματικά εμβόλια κατά του καρκίνου, μετά από πολλές προηγούμενες αποτυχίες, και μπορεί να διευρύνουν τους τύπους καρκίνου που μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες θεραπείες.

Πολλές εφαρμογές στον συνδυασμό εμβολίων με ανοσοθεραπεία

Άλλες εταιρείες, όπως η Moderna και η Merck, είχαν επίσης πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα συνδυάζοντας εξατομικευμένα εμβόλια με ανοσοθεραπεία για την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου του δέρματος σε ασθενείς μετά από χειρουργική επέμβαση.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα από όγκους ασθενών για να κατασκευάσουν εμβόλια βασισμένα σε νεοαντιγόνα -νέες μεταλλάξεις που υπάρχουν μόνο στον όγκο ενός μεμονωμένου ασθενούς. Ο στόχος ήταν να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται και να σκοτώνει μόνο αυτές τις μοναδικές πρωτεΐνες, αφήνοντας αλώβητο τον υγιή ιστό.

Σε αντίθεση με τον καρκίνο του δέρματος, ο οποίος έχει πολλές μεταλλάξεις που πρέπει να αναγνωρίσει το σώμα, ο καρκίνος του ήπατος περιέχει λιγότερες μεταλλάξεις, γεγονός που έχει καταστήσει τις ανοσοθεραπείες λιγότερο αποτελεσματικές.

«Αυτό το εμβόλιο ουσιαστικά εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τα αντιγόνα που αγνοούνται», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Mark Yarchoan του Αντικαρκινικού Κέντρου Καρκίνου Kimmel του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη δοκιμή του εμβολίου

Στη μελέτη συμμετείχαν 36 ασθενείς με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, την πιο κοινή μορφή καρκίνου του ήπατος. Στους ασθενείς χορηγήθηκαν ειδικά κατασκευασμένα εμβόλια πλέον της ευρέως χρησιμοποιούμενης ανοσοθεραπείας της Merck, Keytruda, το πρότυπο περίθαλψης μέχρι στιγμής.

Σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με τη συνδυαστική θεραπεία (30,1%) παρουσίασαν συρρίκνωση του όγκου, με τρία από αυτά τα άτομα να έχουν πλήρη ανταπόκριση, που σημαίνει ότι δεν παραμένουν ανιχνεύσιμα σημάδια του όγκου μετά από μια μέση παρακολούθηση 21,5 μηνών.

Σε σύγκριση με την τυπική απόκριση της τάξης περίπου του 12% έως 18% σε ασθενείς με καρκίνο του ήπατος που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία μόνο, τα αποτελέσματα αυτά κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

«Αυτό σίγουρα υποδηλώνει ότι το εμβόλιο προσέθεσε πράγματι κλινική αποτελεσματικότητα», είπε ο Δρ. Yarchoan.

Ποιες ήταν οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο

Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν ήπιες αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης. Δεν υπήρξαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σε αντίθεση με πολλά υποψήφια εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA (mRNA), η θεραπεία της Geneos είναι ένα εμβόλιο DNA στο οποίο ο γενετικός κώδικας των μεταλλαγμένων πρωτεϊνών εγχέεται στα κύτταρα χρησιμοποιώντας μια μικρή ηλεκτρική ώθηση. Κάθε εμβόλιο μπορεί να στοχεύσει έως και 40 μεταλλαγμένα γονίδια.

Ο Δρ. Yarchoan είπε ότι σχεδιάζονται μεγαλύτερες δοκιμές, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.