Τα 12 συμπληρώματα που δεν πρέπει ποτέ να παίρνετε μαζί – Πότε να τα λαμβάνετε για καλύτερα αποτελέσματα

Ενώ τα συμπληρώματα μπορούν να προσφέρουν μια ποικιλία πλεονεκτημάτων για την υγεία, οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιείτε με σύνεση και να λαμβάνετε υπόψη τον χρόνο λήψης τους. Για παράδειγμα, η λήψη όλων των συμπληρωμάτων ταυτόχρονα μετά από ένα γεύμα ή σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας μπορεί να επηρεάσει την ισχύ τους ή τα ποσοστά απορρόφησής τους ή ακόμη και να προκαλέσει επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία.

«Ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, οδηγώντας σε μειωμένη αποτελεσματικότητα, αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών ή πιθανή βλάβη στην υγεία σας», είπε στο Verywell η Danielle Crumble Smith, διαιτολόγος στο Top Nutrition Coaching.

Έτσι, είναι καλύτερο να λαμβάνετε τους παρακάτω συνδυασμούς συμπληρωμάτων με απόσταση τουλάχιστον δύο ωρών μεταξύ τους:

Τα 12 συμπληρώματα που δεν πρέπει να παίρνετε μαζί

  1. Ασβέστιο και μαγνήσιο
  2. Σίδηρο και πράσινο τσάι
  3. Βιταμίνη C και βιταμίνη Β12
  4. Ιχθυέλαιο και ginkgo biloba
  5. Χαλκό και ψευδάργυρο
  6. Βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ

1. Ασβέστιο και μαγνήσιο

Το μαγνήσιο έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της δυσκοιλιότητας και της επιβράδυνσης της γήρανσης του εγκεφάλου. Το ασβέστιο, από την άλλη, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των οστών και παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος. Αλλά όταν λαμβάνονται μαζί, μάχονται για την απορρόφηση και γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά. Διαχωρίστε τα μεταξύ τους παίρνοντας το συμπλήρωμα ασβεστίου με ένα γεύμα και το μαγνήσιο πριν πάτε για ύπνο.

2. Σίδηρος και πράσινο τσάι

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία της εγκυμοσύνης και την καλύτερη αθλητική απόδοση. Το πράσινο τσάι μειώνει τη φλεγμονή και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Αλλά το τσάι αναστέλλει την απορρόφηση του σιδήρου, επομένως είναι καλύτερο να μην τα παίρνετε ταυτόχρονα.

3. Βιταμίνη C και βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη C είναι περισσότερο γνωστή για την ικανότητά της να τονώνει το ανοσοποιητικό και λειτουργεί καλά με άλλα συμπληρώματα όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C εμποδίζουν την απορρόφηση της Β12, η οποία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη λειτουργία των νεύρων και την επιδιόρθωση των ιστών του σώματος.

4. Ιχθυέλαιο και ginkgo biloba

Το Ginkgo χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της απώλειας μνήμης, των γνωστικών διαταραχών, της ισχαιμικής καρδιακής νόσου, του καρκίνου και του διαβήτη, σύμφωνα με το Science Direct. Τα πλούσια σε ωμέγα-3 συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων τριγλυκεριδίων και της φλεγμονής. Αλλά και τα δύο συμπληρώματα έχουν ιδιότητες αραίωσης του αίματος και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας ή να αποτρέψουν την πήξη του αίματος.

5. Χαλκό και ψευδάργυρο

Ο χαλκός είναι σημαντικός για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, οστών και συνδετικού ιστού στο σώμα. Ο ψευδάργυρος παίζει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στην επούλωση των πληγών και στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. Ωστόσο, όταν παίρνετε μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου ως συμπλήρωμα, μπορείτε να εξαντλήσετε τον χαλκό στο σώμα σας. Είναι καλύτερο να τα χωρίζετε χρονικά.

6. Βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην αποτροπή των βλαβερών ελεύθερων ριζών που δημιουργούν οξειδωτικό στρες στο σώμα. Αλλά έχει επίσης δράση αραίωσης του αίματος και δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με βιταμίνη Κ, η οποία αυξάνει τις ιδιότητες πήξης του αίματος. Η βιταμίνη Ε θα μπορούσε να εξουδετερώσει την πήξη της βιταμίνης Κ και να οδηγήσει σε προβλήματα πήξης και αιμορραγίας.

Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε νέο συμπλήρωμα.