Καρκίνος του μαστού: Νέα μελέτη αποκαλύπτη οτι η παγοθεραπεία σκοτώνει τους όγκους

Σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, η θεραπεία με κρύο αποδείχθηκε αποτελεσματική στην κατάψυξη και την καταστροφή μικρών, καρκινικών όγκων σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση της Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας την περασμένη εβδομάδα.

Για ποιες ασθενείς με καρκίνο του μαστού ενδείκνυται η κρυοκατάλυση

Η κρυοκατάλυση, μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική θεραπεία για ασθενείς που δεν είναι υποψήφιες για χειρουργική επέμβαση.

Η μελέτη αξιολόγησε 60 ασθενείς που έλαβαν κρυοκατάλυση επειδή δεν ήταν υποψήφιες για χειρουργική επέμβαση ή την αρνήθηκαν λόγω ηλικίας, καρδιακών προβλημάτων, υπέρτασης ή τρέχουσες θεραπείες χημειοθεραπείας. Μεταξύ των συμμετεχόντων, μόνο το 10% παρουσίασε επανεμφάνιση του καρκίνου μέσα σε μια περίοδο 16 μηνών.

«Παραδοσιακά, το πρότυπο φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου -ειδικά εάν ο καρκίνος εντοπίζεται στο στήθος και δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος», δήλωσε η Δρ. Yolanda Bryce, επεμβατική ακτινολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center, η οποία συμμετείχε στην έρευνα.

Αλλά για μερικές ασθενείς -εκείνες που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή λαμβάνουν αραιωτικά αίματος– η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην είναι επιλογή.

Πώς λειτουργεί η μέθοδος

Η κρυοκατάλυση χρησιμοποιεί υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία για τον εντοπισμό όγκων. Στη συνέχεια, ένας ακτινολόγος εισάγει μικρούς ανιχνευτές που μοιάζουν με βελόνα στο στήθος για να δημιουργήσει μια «μπάλα πάγου» που περιβάλλει τον όγκο και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Όταν συνδυάζεται με ορμονική θεραπεία και ακτινοβολία, είναι πιθανό σχεδόν το 100% των όγκων να καταστραφούν, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κρυοκατάλυση έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μικρότερων όγκων του μαστού (που ταξινομούνται ως κάτω από 1,5 εκατοστά), αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κρυοκατάλυση μπορεί πραγματικά να είναι αποτελεσματική και για ασθενείς με μεγαλύτερους όγκους», δήλωσε η Δρ. Bryce στο Fox News Digital.

Κατά την αξιολόγηση του εάν μια ασθενής είναι καλή υποψήφια για κρυοκατάλυση, η ειδικός είπε ότι εξετάζει τη θεραπεία κάθε ασθενούς κατά περίπτωση.

«Μερικές φορές ο στόχος μου είναι να εξαλείψω ολόκληρο τον όγκο. Αυτές οι ασθενείς είναι συχνά πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν επειδή έχουν έναν όγκο όπου μπορώ να δημιουργήσω μια αρκετά μεγάλη μπάλα πάγου που καταπίνει τον όγκο χωρίς να βλάψει το δέρμα. Αλλά μερικές φορές ο όγκος έχει εξαπλωθεί στο δέρμα, κάτι που θεωρώ ότι είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί», εξηγεί.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της διαδικασίας είναι πιθανός τραυματισμός ή βλάβη στο δέρμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα από την ψύξη του δέρματος», πρόσθεσε η Δρ. Bryce.

Πώς αντιμετωπίζονται οι επιπλοκές έως τώρα και τι προτείνουν οι επιστήμονες

Πάντως, οι λίγες ασθενείς που είχαν αυτές τις επιπλοκές αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και αποτελεσματικά με δερματική αλοιφή και έλεγχο του πόνου. Κοιτάζοντας το μέλλον, οι ερευνητές στοχεύουν να διεξαγάγουν μεγαλύτερες μελέτες για τα πιθανά οφέλη της κρυοκατάλυσης για ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τους ασθενείς για να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της θεραπείας και για να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο της ορμονοθεραπείας και των ακτινοθεραπείας σε συνδυασμό με την κρυοκατάλυση.

Εάν μια ασθενής δεν είναι υποψήφια για χειρουργική επέμβαση ή δεν θέλει να χειρουργηθεί για ιατρικούς ή προσωπικούς λόγους, η Δρ. Bryce συνιστά να ζητήσει από έναν χειρουργό μαστού, ιατρό ογκολόγο ή ογκολόγο ακτινοβολίας να παραπεμφθεί σε κάποιον που κάνει κρυοκατάλυση.

«Αυτή η τεχνική δεν συνιστάται για όλους, αλλά οι ασθενείς μπορούν πάντα να έχουν μια διαβούλευση για να δουν εάν είναι επιλέξιμες», καταλήγει.

Πηγή: oloygeia.gr