Χοληστερίνη: Το άγνωστο σύμπτωμα που σχηματίζεται αργά στα χέρια

Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, σημαίνει ότι έχετε υπερβολική ποσότητα μιας λιπαρής ουσίας γνωστής ως χοληστερόλης στο αίμα σας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επειγόντων περιστατικών όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χοληστερίνη ή χοληστερόλη μπορεί να σχηματιστεί σε εναποθέσεις πλάκας, προκαλώντας στένωση των αρτηριών και δυσκολεύοντας τη ροή του αίματος. Η πλάκα μπορεί επίσης να σπάσει, σχηματίζοντας έναν επικίνδυνο θρόμβο αίματος.

Συχνά τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους λόγω του γεγονότος ότι συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε με βεβαιότητα είναι να κάνετε τεστ. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες.

Σύμφωνα με το British Heart Foundation (BHF), μια τέτοια παρενέργεια μπορεί να εμφανιστεί στα χέρια. Η φιλανθρωπική οργάνωση αναγνωρίζει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υψηλής χοληστερόλης, δεν υπάρχουν συμπτώματα.

«Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα υψηλής χοληστερόλης. Αλλά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Είναι συχνά ένας κρυφός παράγοντας κινδύνου που σημαίνει ότι μπορεί να συμβεί χωρίς να το γνωρίζουμε και μέχρι να είναι πολύ αργά. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να ελέγχετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας».

Τενόντια ξανθώματα: Το σύμπτωμα της υψηλής χοληστερίνης στα χέρια

Ωστόσο, εάν έχετε οικογενή υπερχοληστερολαιμία, μπορεί να έχετε ορατά σημάδια υψηλής χοληστερίνης. Αυτά περιλαμβάνουν μια πάθηση που ονομάζεται τενόντια ξανθώματα, η οποία μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό σβώλων στις αρθρώσεις σας.

Το ξάνθωμα είναι μια δερματική βλάβη που προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους κάτω από το δέρμα. Μπορεί να φαίνονται λεία και με κανονικό χρώμα δέρματος. Στην περίπτωση των τενόντιων ξανθωμάτων, μπορεί να εμφανιστεί και στον Αχίλλειο τένοντα.

«Τα τενόντια ξανθώματα είναι υποδόριοι όζοι που μεγαλώνουν αργά και συνήθως βρίσκονται προσκολλημένοι στον αχίλλειο τένοντα ή στους τένοντες πάνω από τις αρθρώσεις. Είναι λεία, σταθερά στην ψηλάφηση και κινητά. Το υπερκείμενο χρώμα του δέρματος είναι φυσιολογικό», εξηγούν οι ειδικοί του δέρματος στο Derm Net και προσθέτουν:

«Τα τενόντια ξανθώματα συνδέονται συχνότερα με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, αλλά μπορούν επίσης να παρατηρηθούν σε εγκεφαλοτενοντώδη ξανθωμάτωση και σιτοστερολαιμία».

Ξανθελάσματα, άλλο ορατό σημάδι υψηλής χοληστερίνης

Ένα άλλο ορατό σημάδι της υψηλής χοληστερίνης που μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα είναι τα ξανθελάσματα γύρω από τα μάτια. Πιο συγκεκριμένα, αυτά θα είναι μικρά, κίτρινα κομμάτια χοληστερόλης κοντά στην εσωτερική γωνία του ματιού σας.

Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε ξανθελάσματα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, οι οποίος μπορεί να προβεί σε μία εξέταση για να ελέγξει τα επίπεδα χοληστερίνης σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να εξηγήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, όπως:

  • Περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών
  • Περισσότερη άσκηση
  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Περιορισμός του αλκοόλ