Καρκίνος του προστάτη: Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 35% με μια απλή κίνηση

Πιο αναλυτικά, η μελέτη περισσότερων από 57.000 ανδρών, με μέσο όρο ηλικίας τα 41, διαπίστωσε ότι όσοι μπορούσαν να αυξήσουν την καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα κατά 3% κάθε χρόνο είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, από εκείνους που δεν το έκαναν.

Οι ειδικοί μέτρησαν την ποσότητα οξυγόνου που χρησιμοποιεί το σώμα κατά την άσκηση σε υψηλή ένταση για να προσδιορίσουν το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης, γνωστό και ως VO2 max. Βρήκαν λοιπόν μια στατιστική σχέση μεταξύ των αλλαγών στα επίπεδα φυσικής κατάστασης των ανδρών και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου για πρώτη φορά.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, διεξήχθη από πολλά πανεπιστήμια σε όλη τη Σουηδία και με επικεφαλής τη Σουηδική Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας GIH.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Ένα άτομο μπορεί να αυξήσει τη φυσική του κατάσταση ή την ικανότητα οξυγόνου του μέσω τακτικής άσκησης, όπως τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμπι, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Οι άνδρες αξιολογήθηκαν κατά μέσο όρο σε επτά χρόνια κατά τη διάρκεια της οποίας 592, ή περίπου το 1%, από τους 57.652 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη.

Κατηγοριοποιήθηκαν σε ομάδες ανάλογα με το πόσο άλλαζε το επίπεδο φυσικής τους κατάστασης κάθε χρόνο. Δηλαδή, αύξηση στο επίπεδο φυσικής τους κατάστασης 3% ή περισσότερο, μείωση κατά 3% ή περισσότερο, και όσοι παρέμειναν σταθεροί. Το ποσοστό καρκίνου του προστάτη ήταν υψηλότερο στην ομάδα της οποίας τα επίπεδα φυσικής κατάστασης έπεσαν και χαμηλότερα στην ομάδα της οποίας τα επίπεδα φυσικής κατάστασης αυξήθηκαν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα τονίζουν τον σημαντικό ρόλο της υποστήριξης του κοινού για την αύξηση της καρδιοαναπνευστικής του ικανότητας και στοχεύουν στην επίτευξη μέτριας φυσικής κατάστασης.

Η μελέτη σημείωσε ότι δεν υπήρχε στατιστική σημασία μεταξύ των ανδρών που ήταν ήδη σε υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 46 άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο του προστάτη, αλλά δεν υπήρχε τάση που να σχετίζεται με τη φυσική κατάσταση.

Εφικτή η αύξηση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας έως και 16% ετησίως

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επίπεδα καρδιοαναπνευστικής τους φυσικής κατάστασης έως και 16% ετησίως.

Ο Simon Grieveson, βοηθός διευθυντής έρευνας στο Prostate Cancer UK, είπε ότι η νέα έρευνα προστίθεται σε προηγούμενες μελέτες που δείχνουν πιθανές σχέσεις μεταξύ της άσκησης και της χαμηλότερης πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

«Η διατήρηση της φόρμας και η ισορροπημένη διατροφή είναι καλά για τη γενική υγεία και ευεξία κάθε άνδρα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ή θανάτου ενός άνδρα από καρκίνο του προστάτη. Όσο νωρίτερα νοσήσει κανείς από τον καρκίνο, τόσο πιο εύκολο είναι να τον αντιμετωπίσετε», πρόσθεσε.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι πιο συχνός στους άνδρες άνω των 50 ετών, στους μαύρους άνω των 45 ετών και στους άνδρες με οικογενειακό ιστορικό της πάθησης. Συχνά μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα στα πρώτα στάδια του, όταν είναι και πιο θεραπεύσιμος.

Τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται μόνο όταν ο όγκος μεγαλώνει αρκετά ώστε να ασκεί πίεση στον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη, και έτσι προκαλεί συχνή ανάγκη για τουαλέτα, αίσθημα μη πλήρους κένωσης του εντέρου και αδύναμη ροή ούρων.

Ο Matt Lambert, διευθυντής πληροφοριών και προώθησης υγείας στο World Cancer Research Fund, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι ευρέως γνωστό ότι το να έχουμε υψηλότερο επίπεδο καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης είναι σημαντικό για την υγεία και τη μακροζωία μας, αλλά μπορεί επίσης να είναι προστατευτικό έναντι ορισμένων ασθενειών».