Κεραμέως: «Καταδίκη για τις μηνύσεις από γονείς-αρνητές σε εκπαιδευτικούς»

Για τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες στα σχολεία με τους γονείς που αρνούνται τα μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού, μίλησε στον ΑΝΤ1 η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το πρωί της Τετάρτης (22/9). Η υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης των μηνύσεων σε βάρος εκπαιδευτικών, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει διάταξη που καλύπτει πλήρως όσους τηρούν τους κανόνες. 

Στην περίπτωση κρούσματος κορονοϊού σε σχολείο, όπως τόνισε η υπουργός Παιδείας, τα παιδιά που βρίσκονταν κοντά σε παιδί που νόσησε θα μπορούν να κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα καλύπτονται από το κράτος. Διευκρίνισε πως δεν υπάρχει τηλεκπαίδευση για τα παιδιά που λείπουν από το τμήμα λόγω νόσησης και επισήμανε ότι όταν το παιδί βρίσκεται σε καραντίνα, προβλέπεται άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς του. 

Η Νίκη Κεραμέως εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού σε εφήβους. Όπως είπε στους φοιτητές πάνω από το 75% είναι εμβολιασμένοι με τουλάχιστον μία δόση, στο προσωπικό των Πανεπιστημίων το ποσοστό ξεπερνά το 87% και στους Καθηγητές ανέρχεται σε 91%.

Λινού: Με το πρώτο κρούσμα θα κολλήσει όλη τάξη σε 4 εβδομάδες

Τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού που εφαρμόζονται στα σχολεία σχολίασε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (22/9) στον ΑΝΤ1. Εκτίμησε, δε, ότι αν δεν ανασχεθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε 3 με 4 εβδομάδες από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε μια τάξη, θα κολλήσουν όλοι οι μαθητές.

Επεσήμανε ότι το μείζον θέμα είναι η πρόβλεψη να κλείνει ένα τμήμα όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής. Όπως είπε, όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο του 50+1, θα έχουν πραγματικά νοσήσει πάνω από το 80% των μαθητών στην τάξη. Από τη στιγμή που εντοπίζεται ένα κρούσμα κορονοϊού, εξήγησε, μέχρι να εξεταστούν οι υπόλοιποι μαθητές μεσολαβεί χρόνος και τα παιδιά συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό.