Κι όμως βρέθηκε «λύση» για τις αλλεργίες, πώς η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ασθενείς που αναπτύσσουν συμπτώματα αλλεργίας μόνο στη σκέψη των αλλεργιογόνων τους πιθανότατα θα ωφεληθούν από την ύπνωση.
Ένα πράγμα που λίγο γνωρίζουν είναι ότι οι αλλεργίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ψυχολογία. Ναι, καλά ακούσατε. Μια κακή ψυχολογία μπορεί να επιδείξει τα συμπτώματα ενός αλλεργικού ανθρώπου.
Για παράδειγμα, ας πούμε ότι κάποιος είναι αλλεργικός στα φιστίκια. Αν του δοθεί να φάει φιστίκια, θα εμφανιστεί έξαψη και κνίδωση. Ωστόσο, οι άνθρωποι που εμφανίζουν συμπτώματα αλλεργίας στα φιστίκια δεν θα αναπτύξουν ορισμένες αντιδράσεις αν καταπιούν μια κάψουλα όταν δεν γνωρίζουν ότι περιέχει φιστίκια.
Η αντίδραση αυτή ονομάζεται κλασική κλιμάκωση. Ίσως θυμάστε τα πειράματα του Pavlov με σκύλους το 1905. Σε αυτά τα πειράματα, ο Pavlov χτύπησε ένα κουδούνι και στη συνέχεια έδινε το δείπνο στα σκυλιά του.
Τα σκυλιά έβγαζαν σάλια πριν φάνε, ως προετοιμασία για την πέψη του φαγητού τους.
Στη συνέχεια ο Pavlov διαπίστωσε ότι τα σκυλιά έβγαζαν σάλια μόλις χτυπούσε το κουδούνι, ακόμη και πριν τους σερβίρει το φαγητό τους, επειδή είχαν μάθει ότι το κουδούνι σηματοδοτεί την ώρα του δείπνου. Αυτή η αντίδραση κατέδειξε την ανάπτυξη μιας «εξαρτημένης μάθησης».
Η κατάσταση περιπλέκεται όταν μια αλλεργική αντίδραση γίνεται πολύ χειρότερη με την προετοιμασία. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να είναι ελαφρώς αλλεργικός σε έναν σκύλο, αλλά λόγω της κλασικής κλιμάκωσης, η αλλεργική του αντίδραση μπορεί να είναι μεγάλη και να τον εμποδίζει να βρίσκεται κοντά σε σκύλους.
Μπορεί η ύπνωση να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων αλλεργίας ;
Σύμφωνα με ειδικούς, η ύπνωση αποτελεί ένα καλό εργαλείο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ρυθμίσουν τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι 1-2 συνεδρίες ύπνωσης, η κλασικά εξαρτημένη αντίδραση μπορεί να επιλυθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, ένα άτομο που θεωρείται ότι έχει σημαντική αλλεργία μπορεί να «αναρρώσει» μερικώς ή σχεδόν πλήρως αφού μάθει πώς να αλλάζει τις αντιδράσεις του σε ένα αλλεργιογόνο μέσω της ύπνωσης.