Κομισιόν: Συνεργασία με τον ΠΟΥ για πιστοποιητικά εμβολιασμού διεθνούς ισχύος

Συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και εκτός Ε.Ε..

Η Ε.Ε. βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα μπορούν να αναγνωριστούν τόσο εντός της Ένωσης όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου ανέφερε η Κομισιόν σε ανάρτησή της:

«Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε πρόταση για ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά. Αυτό θα αποδεικνύει αν ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, αν έχει αναρρώσει από την COVID-19 ή αν έχει αρνητικό τεστ» και θα «θα διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στην ΕΕ».

Η Επιτροπή τονίζει, δε, πως τα εν λόγω πιστοποιητικά «πρέπει να δημιουργηθούν βάσει των κατευθυντήριων γραμμών διαλειτουργικότητας και του κοινού συνόλου δεδομένων για τα αποτελέσματα των τεστ, για τα οποία οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει» και καλεί τα κράτη – μέλη «να κινηθούν γρήγορα για να προετοιμαστούν για τα πρακτικά ζητήματα της διάθεσης του πιστοποιητικού».

Διευκρινίζεται, εξάλλου, πως «τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά πληρούν τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένωνασφάλειας και απορρήτου».

Τέλος, με την ίδια ανακοίνωση, η Κομισιόν ενημέρωσε πως «συνεργαζόμαστε επίσης με τον ΠΟΥ για να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά που εκδίδονται στην ΕΕ μπορούν να αναγνωριστούν και αλλού στον κόσμο».