Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Ανησυχία έχει προκαλέσει η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας στην κυβέρνηση και στους ειδικούς, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός, η κατάσταση στα νοσοκομεία επιδεινώνεται και τα νοσοκομεία να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις.

Με βάση όλα τα παραπάνω, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Στο τραπέζι τέθηκε η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα, ενώ συζητηθήκαν τρόποι για τη μείωση του ικού φορτίο.

Εδικότερα τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη ήταν τα εξής:

-Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού

-Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση

-Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

To πρωί της Τετάρτης θα συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα.

Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί, το απόγευμα της Τετάρτης, στην τακτική ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας έχουν προκαλέσει ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και στους επιστήμονες, καθώς παρά το lockdown, η εικόνα δεν βελτιώνεται.

Η βασικότερη εστία προβληματισμού αφορά στην αυξανόμενη πίεση στο Σύστημα Υγείας, γι’ αυτό και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί προσανατολίζονται στην αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από αυτά θα είναι η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, καθώς παρατηρήθηκε κατάχρηση του κωδικού «6» το προηγούμενο διάστημα.

Σημείωνε ότι τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε υπομονή δύο εβδομάδες από τους πολίτες προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα ενώ μίλησε και για «έξυπνες λύσεις».

Όπως έδειξαν και τα στοιχεία της Δευτέρας, παρά το lockdown και τις απαγορεύσεις, η Αττική εξακολουθεί να έχει τη χειρότερη επιδημιολογική εικόνα από κάθε άλλη περιφέρεια στην Ελλάδα με 533 κρούσματα σε σύνολο 1.176.