Κορωνοϊός- Αττική: Ο δείκτης μεταδοτικότητας- Τι λένε οι ειδικοί

Πιο αυστηρά μέτρα έχουν επιβάλει οι ειδικοί στην Αττική έπειτα από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για lockdown τύπου Μαρτίου.

Με τα επιδημιολογικά δεδομένα να αλλάζουν με τη συχνότητα που βλέπουμε, είναι καθόλα πιθανή η εφαρμογή της μεθόδου «ακορντεόν», όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας την περασμένη Παρασκευή, στην Αττική ο δείκτης μεταδοτικότητας RT αυξήθηκε στο 1,01, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα έχει ανέλθει στο 1,10.

Την ίδια στιγμή, για περισσότερο από μία εβδομάδα, στην Αττική καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 50%. Ακόμη, καθημερινά πλέον, έχουμε 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής.

Αύξηση των κρουσμάτων έως και 40% τις επόμενες 15 ημέρες φοβάται ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος αναφερόμενος στις αναλύσεις των λυμάτων της Αττικής, τόνισε, πως από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά αυξάνεται σταδιακά και πάλι το ιικό φορτίο στην Αττική.

«Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ήταν πάνω από 40%. Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί την μετάδοση», τόνισε ο καθηγητής, προειδοποιώντας πως τις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση 40% στα κρούσματα και μεγαλύτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «αυτό που παρατηρούμε στα λύματα, οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς. Μετά από μια διάδοση, τα θετικά κρούσματα εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα, 10 ημέρες. Κι αυτό μεταφέρεται στην πίεση στο σύστημα το επόμενο 15μερο.Αυτό που παρατηρούμε ως κρούσματα, στον ΕΟΔΥ είναι η προηγούμενη διάδοση».