«Πόλεμος» και «πίεση» είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν την καταστάσεις που βιώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αυτές τις μέρες καθώς κάθε μέρα πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, γίνεται επιλογή ασθενών, με ηλικιακά κριτήρια, για μια θέση σε ΜΕΘ.
«Πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής. Η απάντηση σε ένα κράτος δικαίου ποιον μεταξύ δύο ασθενών επιλέγεται για τη μία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ είναι και οι δύο. Το κράτος να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ΜΕΘ. Είχε χρόνο και δεν το έπραξε. Περίμενε να σωθεί η κατάσταση από τις αντικρουόμενες απόψεις των ειδικών και τη πλύση εγκεφάλου. Ένας 70χρονος διασωληνωμένος πέθανε σήμερα πρωί ευρισκόμενος 5 ημέρες σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΚ. Γιατί δεν εξυπηρετήθηκε; Οι γιατροί του ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΚ έπραξαν το χρέος τους. Τον διασωλήνωσαν και κάθε ημέρα ενημέρωναν το ΕΚΑΒ να βρεί ΜΕΘ. ΜΑΤΑΙΑ. Επιτέλους κάντε κάτι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.
Αυτή τη στιγμή στο «Σισμανόγλειο» είναι δέκα διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, στο «Γεννηματάς» οκτώ, στο «Ελπίς» τέσσερεις, στο «Λαϊκό» δύο, στη «Παμακκάριστο» δύο, στο «Αλεξάνδρας» πέντε στη καρδιολογική μονάδα, στο «Ιπποκράτειο» ένας, στο «Τζάνειο» πέντε, στη «Νίκαια» οκτώ, στο «Θριάσιο» τέσσερεις κ.α.λ.
Τονίζεται ότι πάνω από 50 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Δεκάδες επίσης διασωληνωμένα περιστατικά γενικά εκτός ΜΕΘ.
Ενδεικτικά στο «Θριάσιο» είναι δύο και το «ΚΑΤ» επειδή μετέτρεψε τις ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού έχει 4 διασωληνωμένα στην αναζωογόνηση.
Κενές κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού εμφανίζονται αυτή τη στιγμή δύο στο ΚΑΤ, και δύο στο «Σωτηρία».
«Είναι υποκρισία να μιλάμε για κενά κρεβάτια ΜΕΘ, για ποσοστά κάλυψης την ώρα που πεθαίνει κόσμος σε λίστα αναμονής. Και ράντζα. Ράντζα. Ράντζα…», είπε, τέλος, χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.