Κύστη κόκκυγος: Ανώδυνη καινοτομική θεραπεία και απουσία υποτροπών

Η κύστη κόκκυγος συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή στα πρώιμα στάδια, καθώς αναπτύσσεται αργά, χωρίς να δίνει επώδυνα συμπτώματα, με το λέκιασμα του εσώρουχου να είναι το μόνο σημάδι που να «μαρτυρά» την ύπαρξή της.

Όταν όμως φλεγμαίνει, τα συμπτώματα είναι αρκετά έντονα, αναγκάζοντας τον πάσχοντα να περιορίσει τις καθημερινές δραστηριότητες του. Η οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι χειρουργική. Είναι προτιμότερο ο ασθενής να προγραμματίσει τη χειρουργική επέμβαση σύντομα μετά την διάγνωση, ώστε να απαλλαγεί δια παντός από τα δυσάρεστα ενοχλήματα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί απόστημα, το οποίο αποτελεί μια επείγουσα χιρουργική κατάσταση.

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;
Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή της μεσογλουτιαίας πτυχής και του κόκκυγα και δύναται να είναι μονήρης ή με πολλαπλές διακλαδώσεις.

Αίτια κύστης κόκκυγος
Συνηθέστερη αιτία της κύστης κόκκυγος είναι η διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα. Άλλοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί είναι η καθιστική ζωή ή η συνεχής τριβή ανάμεσα στους γλουτούς και οι μικροτραυματισμοί της περιοχής.

Σε ποιούς εμφανίζεται συχνότερα η κύστη κόκκυγος
Η κύστη κόκκυγος παρουσιάζεται συχνότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ 15-40 ετών. Επιπλέον, η πάθηση παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα και παχύσαρκα άτομα.

Συμπτώματα κύστης κόκκυγος
Η κύστη κόκκυγος εμφανίζει έντονα συμπτώματα, όταν φλεγμαίνει. Στην οξεία μορφή της συνοδεύεται από διόγκωση, ερυθρότητα και ισχυρό πόνο στην περιοχή. Επιπλέον, η φλεγμονή ενδέχεται να προκαλέσει απόστημα, πυρετό και καταβολή του οργανισμού. Μπορεί ακόμη να παρουσιαστεί εκροή δύσοσμου υγρού από το συρίγγιο της κύστης, στην προσπάθεια του οργανισμού να εκτονώσει τη φλεγμονή και να παροχετεύσει το πύον του αποστήματος. Όταν δεν έχει επιπλοκές, προξενεί ελάχιστα ενοχλήματα και η ύπαρξή της συχνά γίνεται αντιληπτή μόνο από το λέκιασμα του εσώρουχου.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της κύστης κόκκυγος
Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος είναι κλινική με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς και την κλινική εξέταση. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χαρτογράφηση της κύστεως, η οποία μπορεί να γίνει με υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία.

Επείγουσα η αντιμετώπιση του αποστήματος
Στην περίπτωση του αποστήματος, η χειρουργική παρέμβαση οφείλει να είναι άμεση. Απαιτείται άμεση χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος. Η παροχέτευση του πύου οδηγεί σε άμεση ανακούφιση από τον πόνο. Η παροχέτευση του αποστήματος δεν αποτελεί θεραπεία της κύστης κόκκυγος. Σε δεύτερο χρόνο, όταν η φλεγμονή υποχωρήσει, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγος.

Οριστική θεραπεία
Η οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι χειρουργική. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρέσει ή να καταστρέψει πλήρως την κύστη μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, με σκοπό να εξασφαλιστεί η μικρότερη δυνατή πιθανότητα υποτροπής.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές:

  1. Η κλασική χειρουργική εξαίρεση (ανοικτή, κλειστή και ημίκλειστη μέθοδος) με νυστέρι ή εξειδικευμένες μορφές ενέργειας όπως Laser ή R-F.
  2. Η χειρουργική εξαίρεση με δημιουργία δερματικού κρημνού (Limberg), οι οποίες εφαρμόζονται σε περιπτώσεις μεγάλων και περαμελημένων κύστεων.

Τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογικές καινοτομίες οδήγησαν τους γιατρούς από την κλασική χειρουργική στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος είναι η ενδοσκοπική θεραπεία (EPSIT) και η θεραπεία με laser (SiLaC), ή και ο συνδυασμός αυτών των δύο. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές είναι απλές, σύντομες, αναίμακτες και ανώδυνες. Απαιτούν ελάχιστο χρόνο νοσηλείας, μηδενικό χρόνο ανάρρωσης και από την επομένη μέρα οι ασθενείς επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους.

Στόχος των καινοτομιών είναι η επιλογή της καλύτερης θεραπευτικής προσέγγισης με σκοπό το μικρότερο ποσοστό υποτροπής, την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, την εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου, την τάχιστη ανάρρωση και την άμεση επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητά του.