Πώς θα προλάβετε το αυτοάνοσο. Μια απλή εξέταση αίματος, η οποία, ωστόσο, δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥ!

Σήμερα γνωρίζουμε, πλέον, ότι ακόμη κι αν κάποιος έχει γενετική προδιάθεση, μπορεί να αποφύγει την εκδήλωση ενός αυτοάνοσου νοσήματος, εφόσον εξαλειφθούν οι παράγοντες που πυροδοτούν αυτή την κατηγορία ασθενειών. Όσο νωρίτερα γίνει η διαχείρηση των αιτιών πυροδότησης των αυτοάνοσων, τόσο πιο αποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις πρόληψης και θεραπείας.

Αυτοάνοσα Νοσήματα & Κληρονομικότητα

Ένα οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων ασθενειών είναι από μόνος του ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μιας αυτοάνοσης διαταραχής. Ωστόσο, σε οικογένειες με προδιάθεση για αυτοάνοσα νοσήματα, τα ίδια τα νοσήματα δεν μεταδίδονται απαραίτητα από το γονέα στα παιδιά.

Η ύπαρξη ενός τύπου αυτοάνοσου στην οικογένεια, μπορεί να προδιαθέσει τα παιδιά σε άλλους τύπους αυτοάνοσων νόσων. Για παράδειγμα, ένας γονέας μπορεί να έχει λύκο και το παιδί του να έχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει κάποιο άλλο αυτοάνοσο (νεανικό διαβήτη, ψωρίαση, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα). Ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να έχει αυτοάνοση νόσο του εντέρου, αλλά ένα άλλο να διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι αυτοάνοσες ασθένειες δεν μεταδίδονται από ένα μόνο γονίδιο. Είναι πιθανώς ένας συνδυασμός πολλών γονιδίων, που μαζί με παράγοντες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, πυροδοτούν την ανάπτυξη της νόσου.

Παρότι δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην κληρονομικότητα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για την πλειοψηφία των αυτοάνοσων ασθενειών, το μεγαλύτερο βάρος για την εκδήλωση τους, αφορά κατά 80% σε μεταβολικούς παράγοντες, που μπορούν να μεταβληθούν και συνδέονται με τον τρόπο ζωής, τις ελλείψεις του οργανισμού και τη διατροφή.

Αυτοάνοσα & Τρόπος Ζωής

Τα αυτοάνοσα νοσήματα αυξάνονται ραγδαία παγκοσμίως. Πληθώρα στοιχείων υποστηρίζουν ότι το βασικό αίτιο στην εμφάνιση των αυτοάνοσων νοσημάτων, είναι συγκεκριμένες μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται άμεσα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής .

Νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα, έχουν κοινά μεταβολικά χαρακτηριστικά. Άρα και κοινούς παράγοντες που προκαλούν τη νόσο.

Τα αυτοάνοσα οφείλονται σε κοινές υποκείμενες μεταβολικές διαταραχές. Η αντιμέτωπιση αυτών των διαταραχών με ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, την κάλυψη των ελλείψεων και τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής για τη διαχείριση των φλεγμονών, οδηγεί σε αποτελεσματικότερες θεραπείες και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Ενισχύεται έτσι η άποψη, ότι οι διαταραχές σε επίπεδο μεταβολισμού, προηγούνται της εμφάνισης αυτοάνοσων. Είναι, δηλαδή, οι διαταραχές του μεταβολισμού που προκαλούν τα αυτοάνοσα και όχι το αντίθετο.

Για την πλειοψηφία των αυτοάνοσων ασθενειών το μεγαλύτερο βάρος για την εκδήλωση τους, αφορά κατά 80% σε μεταβολικούς παράγοντες, που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, τις ελλείψεις του οργανισμού και τη διατροφή.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε μια εξέταση που να συνδυάζει συνήθειες του τρόπου ζωής με δείκτες από το μεταβολικό προφίλ ενός ατόμου, σε συσχέτιση με τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσου νοσήματος.

Μια νέας γενιάς εξέταση καλύπτει το συγκεκριμένο κενό και έρχεται να προστεθεί ως εργαλείο στην φαρέτρα των γιατρών στη μάχη κατά των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Μεταβολικό Προφίλ: η Μέτρηση πολύ Μικρών Μορίων Ανιχνεύει τον Κίνδυνο Νόσου Χρόνια πριν την Εκδήλωση της

Το μεταβολικό προφίλ είναι το σύνολο των χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν για να διατηρήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό στη ζωή. Αφορούν στην παραγωγή ενέργειας σε επίπεδο κυττάρων, στην επιδιόρθωση των ιστών, στην παραγωγή ορμονών και στη συνολική λειτουργία του οργανισμού σε μοριακό και ορμονικό επίπεδο.

Η καταγραφή και αξιολόγηση του μεταβολικού προφίλ, γίνεται μέσω της μέτρησης των πολύ μικρών μορίων που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού.

Γνωρίζουμε ότι η μέτρηση μικρών μορίων, αποκαλύπτει δυσλειτουργίες του οργανισμού χρόνια πριν την εμφάνιση νόσου.

Μια νέα γενιά εξετάσεων, που συνδυάζει δείκτες του μεταβολικού προφίλ ενός ατόμου, με συνήθειες του τρόπου ζωής και διατροφής, ανιχνεύει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης νόσου.

Νέα Εξέταση Αίματος Συνδυάζει το Μεταβολικό Προφίλ με Παράγοντες του Τρόπου Ζωής

Εξέταση που μετράει πολύ μικρά μόρια στο αίμα και αναπτύχθηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ανιχνεύει τον κίνδυνο για την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η πρώιμη ανίχνευση αυξημένου κινδύνου επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση προληπτικά, με σκοπό τη μείωση του κινδύνου.

Η ανάλυση μικρών μορίων στο αίμα, σε συνδυασμό με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση και το αλκοόλ, προβλέπουν την πιθανότητα κινδύνου από αυτοάνοσο νόσημα.

Η εξέταση ονομάζεται Premetrix® και συγκρίνει το μεταβολικό προφίλ του εξεταζόμενου, με αυτό υγειών ατόμων, όπως και ατόμων που έχουν εκδηλώσει αυτοάνοσο νόσημα. Πρόκειται για την πρώτη εξέταση που συνδυάζει το μεταβολικό προφίλ με παράγοντες του τρόπου ζωής.

Το μοντέλο πρόβλεψης αναπτύχθηκε από την επιστημονική ομάδα της Metabolomic Medicine® και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν σε συνεργασία με ερευνητές από διεθνή και ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, ανάμεσά τους η Ιατρική Σχολή Άλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και ο οργανισμός Golden Helix Foundation του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα ποσοστό επί τις εκατό, όπου δείχνει κατά πόσο η μεταβολική εικόνα του ατόμου, πλησιάζει περισσότερο σε αυτή των υγιών ή των ατόμων με αυτοάνοσο νόσημα. Όσο υψηλότερο το ποσοστό, τόσο το μεταβολικό προφίλ του εξεταζόμενου προσομοιάζει με το προφίλ ατόμων με αυτοάνοσο.

Ένα αποτέλεσμα 34.9% για παράδειγμα, υποδεικνύει ότι ο εξεταζόμενος έχει ένα προφίλ που πλησιάζει κατά 34.9% το προφίλ ατόμων που έχουν εκδηλώσει ήδη κάποια αυτοάνοση νόσο.

Η εξέταση αφορά τόσο άτομα που δεν έχουν εκδηλώσει κάποιο αυτοάνοσο και την διενεργούν προληπτικά, αλλά και άτομα που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο και θέλουν να ελέγξουν κατά πόσο η αγωγή και ο τρόπος ζωής που ακολουθούν βελτιώνει ή όχι τη μεταβολική τους κατάσταση.

Άτομα που θέλουν να προλάβουν την εκδήλωση ενός αυτοάνοσου νοσήματος:

Η μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης αυτοάνοσου ή χρόνιου προβλήματος υγείας.

Η πρώιμη ανίχνευση αυξημένου κινδύνου επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση προληπτικά, με σκοπό τη μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης αυτοάνοσου ή χρόνιου νοσήματος.

Άτομα που έχουν ήδη εκδηλώσει ένα αυτοάνοσο νόσημα:

Η μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου επηρεάζει άμεσα την πορεία της νόσου και την ανταπόκριση στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Μέσω της εξέτασης ελέγχεται εάν οι ενέργειες που κάνει ο εξεταζόμενος για το νόσημα του, έχουν κάποιο αντίκτυπο σε μεταβολικό επίπεδο και πώς βελτιώνοντας το μεταβολικό του προφίλ, μπορεί να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη από το θεραπευτικό πλάνο που ακολουθεί.

Στοιχεία για την Ανάλυση Premetrix®

Πρόκειται για αιματολογική εξέταση. Αναλύει 28 διαφορετικούς δείκτες που αποτυπώνουν το μεταβολικό προφίλ του εξεταζόμενου. Μετράει μικρά μόρια λιπαρών οξέων στο αίμα, που συμμετέχουν σε ζωτικές μεταβολικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού και υπολογίζει το δείκτη κινδύνου αυτοάνοσου νοσήματος[1].

Το μεταβολικό προφίλ αντικατοπτρίζει την επίδραση που ασκούν στη λειτουργία του οργανισμού οι παρακάτω παράγοντες:

  1. Οι ελλείψεις σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά στοιχεία
  2. Ο τρόπος ζωής και διατροφής
  3. Τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει ένα άτομο

Ο Δείκτης Κινδύνου εκφράζει με τη μορφή ποσοστού επί τις εκατό, την πιθανότητα το μεταβολικό προφίλ του εξεταζόμενου να προσεγγίζει το μεταβολικό προφίλ ατόμων που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα. Ένα ποσοστό κάτω από 20% συνδέεται με χαμηλό κίνδυνο, ενώ ένα ποσοστό πάνω από 40% συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυτοανοσίας.

Ο δείκτης κινδύνου αποτυπώνει το μεταβολικό προφίλ, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τον τρόπο ζωής και διατροφής του εξεταζόμενου κατά τους τελευταίους 2 μήνες.

Ένα συγκεκριμένο μεταβολικό προφίλ συσχετίζεται με την παρουσία αυτοάνοσων νοσημάτων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα επιπρόσθετο εργαλείο στην έγκαιρη διάγνωση αυτοάνοσων νοσημάτων. Το ξεχωριστό μεταβολικό αποτύπωμα των αυτοάνοσων νοσημάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα λαμβάνουν τη διάγνωση μήνες, μπορεί και χρόνια μετά την πρώτη εκδήλωση συμπτωμάτων της νόσου, καθιστώντας τη θεραπεία δυσκολότερη. Η πρώιμη ανίχνευση αυξημένου κινδύνου επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση προληπτικά, με σκοπό τη μείωση του κινδύνου.

Το προβλεπτικό αυτό μοντέλο είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και έρχεται να προστεθεί ως εργαλείο στην φαρέτρα των γιατρών στη μάχη κατά των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Συχνές Ερωτήσεις

Θέλω να κάνω την εξέταση Premetrix® προληπτικά, πώς μπορεί να με βοηθήσει ώστε μειώσω τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσου;

Οι μεταβολικοί παράγοντες αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος κινδύνου για την εκδήλωση κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος. Βελτίωση ή επιδείνωση του μεταβολικού προφίλ συνδέεται με αύξηση του κινδύνου. Η περιοδική διενέργεια της εξέτασης Premetrix® επιτρέπει την αξιολόγηση του κινδύνου του εξεταζόμενου, καθώς αυτός αλλάζει σύμφωνα με τις ελλείψεις σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, τον τρόπο ζωής, τη διατροφή, αλλά και την επίδραση τυχόν φαρμακευτικής αγωγής, στη μεταβολική κατάσταση.

Έχω ήδη διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα, έχει νόημα να κάνω την εξέταση Premetrix®;

Η εξέταση Premetrix® μπορεί να διενεργείται και από άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Η μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου επηρεάζει άμεσα την πορεία της νόσου και την ανταπόκριση στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η εξέταση Premetrix® κάνει διάγνωση αυτοάνοσου νοσήματος;

Η εξέταση Premetrix® δεν κάνει διάγνωση κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος. Ανιχνεύει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσου, συγκρίνοντας το μεταβολικό προφίλ του εξεταζόμενου με το προφίλ ατόμων που έχουν ήδη εκδηλώσει αυτοάνοσο νόσημα. Είναι ένα επιπρόσθετο εργαλείο για το γιατρό και τον ασθενή, στη διαμόρφωση της φαρμακευτικής θεραπείας, στη διόρθωση των ελλείψεων και στη διαμόρφωση των ιατρικών παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής και στη διατροφή του εξεταζόμενου, με στόχο τη βελτίωση της πορείας της νόσου και της υγείας του.

Καλύπτει η ασφάλεια μου ή ο ΕΟΠΥ το κόστος της εξέτασης Premetrix®;

Το κόστος της εξέτασης Premetrix® δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥ. Συχνά τα κόστη εξειδικευμένων εξετάσεων όπως η Premetrix® περιλαμβάνονται στις καλύψεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών καλύψεων υγείας, είτε εν μέρη είτε συνολικά. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία, το πρόγραμμα κάλυψης και την νόσο. Σε κάθε περίπτωση θα λάβετε ακριβή απόδειξη ώστε να την καταθέσετε στην ασφάλεια σας.

Κόστος εξέτασης

Το κόστος της εξέτασης Premetrix® είναι μεταξύ 120 και 140€