Λίπος στο συκώτι: Το πασίγνωστο φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής ηπατικής νόσου

Ένα τέτοιο αυξημένο λίπος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, αλλά μια πρόσφατη κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο JAMA και διεξήχθη από ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης δείχνει μια πιθανή θεραπεία: την ασπιρίνη.

«Δεδομένου ότι η σχετιζόμενη με μεταβολική δυσλειτουργία στεατική ηπατική νόσος υπολογίζεται ότι επηρεάζει έως και το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ, η ασπιρίνη αντιπροσωπεύει μια ελκυστική πιθανή επιλογή χαμηλού κόστους για την πρόληψη της εξέλιξης σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος, τις πιο επίφοβες επιπλοκές της MASLD», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Andrew T. Chan. γαστρεντερολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ο Δρ. Chan και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις δυνατότητες της ασπιρίνης επειδή το φάρμακο μειώνει τη φλεγμονή και επηρεάζει το μεταβολισμό του λίπους.

Πώς διεξήχθη η δοκιμή και τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Στη δοκιμή Φάσης ΙΙ, 80 ενήλικες με MASLD τυχαιοποιήθηκαν για να λαμβάνουν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης ή εικονικό φάρμακο για έξι μήνες. Στο τέλος της μελέτης, η μέση αλλαγή στην περιεκτικότητα σε ηπατικό λίπος ήταν μείον 6,6% με την ασπιρίνη έναντι 3,6% με το εικονικό φάρμακο, δείχνοντας ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης μείωσε τη μέση περιεκτικότητα σε ηπατικό λίπος κατά 10,2% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Η ασπιρίνη βρέθηκε ότι είναι ασφαλής και καλά ανεκτή και επίσης βελτίωσε διάφορους δείκτες της υγείας του ήπατος.

«Πολλαπλές μη επεμβατικές εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές εξετάσεις για ηπατικό λίπος, φλεγμονή και ίνωση έδειξαν παρόμοια κατεύθυνση οφέλους που ευνόησε τη θεραπεία με ασπιρίνη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και κύριας ερευνήτρια Tracey G. Simon, ηπατολόγος και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή.

«Μαζί, αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν τη δυνατότητα της ασπιρίνης να παρέχει οφέλη σε ασθενείς με στεατική ηπατική νόσο, σχετιζόμενη με μεταβολική δυσλειτουργία», πρόσθεσε η ειδικός.

Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να καθοριστεί εάν η συνεχής χρήση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών στην υγεία των ατόμων που σχετίζονται με τη στεατική ηπατική νόσο, σχετιζόμενη με μεταβολική δυσλειτουργία, είπαν οι ερευνητές.