Νεφρά: 10 σημάδια ότι δεν λειτουργούν σωστά

Επιπλέον, ακόμα κι αν έχετε συμπτώματα, μπορεί να είναι αρκετά ασαφή και μπορεί να τα συνδέσετε με άλλα πράγματα και όχι με προβλήματα με τα νεφρά σας. Σε αυτό το στάδιο, η χρόνια νεφρική νόσος είναι συνήθως πιθανό να ανιχνευθεί μόνο σε εξετάσεις ρουτίνας για άλλη πάθηση.

10 συμπτώματα χρόνιας νεφρικής νόσου

Όλα αυτά είναι τυπικά σημάδια που μπορεί να παρατηρήσετε όταν τα νεφρά σας έχουν κάποια σημαντική βλάβη. Αλλά είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι όλα μπορεί να είναι συμπτώματα άλλων καταστάσεων, όπως επισημαίνει το βρετανικό Kidney Care.

Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να επιβεβαιώσει ότι αυτά προκαλούνται από χρόνια νεφρική νόσο. Κλείνετε πάντα ένα ραντεβού με γιατρό εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

  1. Αίμα στα ούρα
  2. Πρησμένα, αστράγαλοι και πόδια
  3. Αφρώδη ούρα
  4. Κούραση και εγκεφαλική ομίχλη
  5. Μειωμένη όρεξη
  6. Ναυτία
  7. Πιο συχνή ανάγκη για ούρηση
  8. Ξηρό δέρμα με φαγούρα
  9. Μυϊκές κράμπες
  10. Προβλήματα ύπνου

1. Αίμα στα ούρα

Αυτό μπορεί να προκληθεί από πολλά διαφορετικά πράγματα, αλλά η νεφρική νόσος είναι ένα από αυτά. Όταν τα νεφρά σας λειτουργούν σωστά, διατηρούν τα κύτταρα του αίματος στο σώμα όταν φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα. Ωστόσο, εάν τα φίλτρα των νεφρών είναι κατεστραμμένα, ορισμένα αιμοσφαίρια μπορεί να διαρρεύσουν στα ούρα σας.

Εάν δείτε αίμα στα ούρα σας, θα πρέπει πάντα να επισκέπτεστε τον γιατρό σας επειγόντως, ώστε να αποκλείσει λοιμώξεις, καθώς και πιο σοβαρά πράγματα όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.

2. Πρησμένα μάτια, αστραγάλοι και πόδια

Παρατηρήσατε πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας και/ή πρησμένους αστραγάλους και πόδια; Όταν τα νεφρά σας δεν απομακρύνουν το υπερβολικό νερό και τα απόβλητα από το σώμα σας, μπορεί να συσσωρευτεί στους ιστούς σας.

Αυτό οδηγεί σε πρήξιμο, συνήθως στο κάτω μέρος του σώματος, αν και μπορεί να επηρεάσει άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων αυτών γύρω από τα μάτια σας και μερικές φορές τα χέρια σας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε περίσσεια νερού στους πνεύμονες προκαλώντας δύσπνοια. Οι γιατροί το ονομάζουν «πνευμονικό οίδημα».

3. Αφρώδη ούρα

Ο αφρός στα ούρα σας είναι ένα σημάδι ότι υπάρχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης σε αυτά, ειδικά εάν πρέπει να πατήσετε πολλές φορές το καζανάκι για να καθαρίσετε τις φυσαλίδες. Συμβουλή: μπορεί να μοιάζει με τον αφρό που βλέπετε στην επιφάνεια όταν ανακατεύετε αυγά, επειδή ο τύπος πρωτεΐνης που καταλήγει στα ούρα είναι ο ίδιος με τη λευκωματίνη που βρίσκεται στα αυγά.

4. Κούραση και εγκεφαλική ομίχλη

Όταν η λειτουργία των νεφρών σας μειώνεται, οι τοξίνες συσσωρεύονται στο αίμα σας, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε. Επίσης, η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει αναιμία, δηλαδή έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση.

5. Μειωμένη όρεξη

Ένα κοινό σύμπτωμα για τα πάντα, από το άγχος έως μια σειρά από σοβαρές ασθένειες, η μειωμένη όρεξη μπορεί να συμβεί στη χρόνια νεφρική νόσο λόγω της συσσώρευσης τοξινών.

6. Ναυτία

Η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει αισθήματα αδιαθεσίας επειδή τα νεφρά σας δεν αφαιρούν σωστά τις τοξίνες από το σώμα σας.

7. Πιο συχνή ανάγκη για ούρηση

Τα υγιή νεφρά φιλτράρουν το αίμα και διοχετεύουν τα απόβλητα στα ούρα σας. Αλλά όταν τα νεφρά είναι κατεστραμμένα, μπορεί να δημιουργήσουν λίπος που περιέχει κυρίως νερό, με λίγα απόβλητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταλήξετε να χρειάζεται να πηγαίνετε στην τουαλέτα πιο συχνά, ειδικά τη νύχτα.

8. Ξηρό δέρμα με φαγούρα

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί η νεφρική νόσος οδηγεί σε πολύ ξηρό δέρμα, με φαγούρα. Αλλά μπορεί να συνδέεται με μερικούς διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των τοξινών στο αίμα και μιας ανισορροπίας στα επίπεδα των μετάλλων στο σώμα σας.

9. Μυϊκές κράμπες

Οι περιστασιακές κράμπες είναι φυσιολογικές, αλλά η κακή λειτουργία των νεφρών μπορεί να προκαλέσει περισσότερες μυϊκές κράμπες.

10. Προβλήματα ύπνου

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας. Οι τοξίνες μπορούν να συσσωρευτούν και να κυκλοφορήσουν στο αίμα σας, κάτι που μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιο.

Η παχυσαρκία είναι μια υποκείμενη αιτία τόσο της χρόνιας νεφρικής νόσου όσο και της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, η οποία μπορεί να σας κάνει να ξυπνάτε για λίγο αλλά πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και η ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα το βράδυ μπορεί να διαταράξει σοβαρά τον ύπνο σας.