Λαχανικά – Κόκκινο κρέας: Δύο τροφές με αντίθετα αποτελέσματα στην εκδήλωση καρκίνου

Δύο νέες μελέτες προσφέρουν δεδομένα για την αξία των λαχανικών και τους κινδύνους του κόκκινου κρέατος στο μέτωπο της πρόληψης του καρκίνου.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η υψηλή κατανάλωση λαχανικών – ειδικά μαρούλι, όσπρια και τα σταυρανθή – φαίνεται να χαμηλώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του εντέρου/ηπατικής νόσου. Μία ξεχωριστή μελέτη υποστηρίζει ότι η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, κρέατος οργάνων και επεξεργασμένων κρεάτων αυξάνει τον κίνδυνο γαστρικού καρκίνου.

Τα ευρήματα της τελευταίας μελέτης «ενισχύουν την ιδέα ότι η αποφυγή του κόκκινου κρέατος και του επεξεργασμένου κρέατος είναι πιθανώς καλή πέρα από [την πρόληψη] του καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε ο συγγραφέας και επιδημιολόγος Paolo Boffetta, MD, MPH, του Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης, σε συνέντευξη. «Η πιθανή καρκινογόνος επίδραση μπορεί να επεκταθεί πέρα από το παχύ έντερο».

Αμφότερες οι μελέτες παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικάνικης Κοινότητας για την Έρευνα για τον Καρκίνο.

Συνολικά, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (κόκκινο κρέας, επεξεργασμένος κρέας, όργανα κρεάτων) συνδέθηκε με υψηλότερα ποσοστά γαστρικού καρκίνου για κάθε τεταρτημόριο αύξησης στην κατανάλωση.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι εκείνοι που βρίσκονται στο υψηλότερο τεταρτημόριο της συνολικής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος μπορεί να έχουν περίπου 25% αύξηση του κινδύνου, σε σύγκριση με το χαμηλότερο τεταρτημόριο. Η έλλειψη σύνδεσης μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του καρκίνου του οισοφάγου μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το κρέας διέρχεται μόνο προσωρινά μέσω του οισοφάγου.

Για τη μελέτη του καρκίνου του ήπατος /ηπατικής νόσου, οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 470.653 ατόμων στη μελέτη διατροφής και υγείας NIH-AARP. Προσλήφθηκαν την 1995-1996 όταν ήταν 50-71 ετών. Κατά τη διάμεση παρακολούθηση 15,5 ετών, 899 ανέπτυξαν καρκίνο του ήπατος και 934 πέθαναν από χρόνια ηπατική νόσο.

Η διάμεση πρόσληψη λαχανικών (5 η υψηλότερη, 1η χαμηλότερη) ήταν 3,7 φλιτζάνια ημερησίως και 1,0 φλιτζάνια ημερησίως, αντίστοιχα, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Long-Gang Zhao, MS, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Eκείνοι που βρίσκονταν στο υψηλότερο γκρουπ της κατανάλωσης λαχανικών ήταν ένα τρίτο λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος, σε σύγκριση με το χαμηλότερο. Διάφοροι τύποι λαχανικών φαίνεται να είναι οι ισχυρότεροι μαχητές του καρκίνου: σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι), μαρούλι, όσπρια και καρότα. Αυτά τα είδη λαχανικών συνδέθηκαν επίσης με χαμηλότερα ποσοστά χρόνιας θνησιμότητας από ηπατική νόσο όπως και η συνολική πρόσληψη λαχανικών για το κορυφαίο γκρουπ έναντι του χαμηλότερου.