Πρωτεϊνούχα ροφήματα: Ποιοι τα χρειάζονται και πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο

Είναι τα πρωτεϊνούχα ροφήματα κατάλληλα για σένα; Τι περιέχουν και τι πρέπει να κοιτάζεις αν θες να διαλέξεις ένα;

Σχεδόν άπαντες μπορούν να λάβουν πρωτεΐνες από τις τροφές τους. Οι υγιείς ενήλικες πρέπει να προσλαμβάνουν 45-56 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέα. Αν ασκείσαι τακτικά, ίσως χρειάζεται περισσότερες θερμίδες πρωτεΐνες – από οποιαδήποτε πηγή.

Τα πρωτεϊνούχα ροφήματα χρησιμοποιούνται κυρίως από αθλητές, που χρειάζονται τροφή αμέσως μετά την προπόνησή τους. Τα πρωτεϊνούχα ροφήματα διαφέρουν στο πρωτεϊνικό τους περιεχόμενο αλλά όλα περιέχουν λίγους υδατάνθρακες και ίσως λίγο λίπος. Διατίθενται σε μορφή σκόνης ή έτοιμα ποτά και έχουν διάφορες γεύσεις.

Πώς θα διαλέξεις το πρωτεϊνούχο σου ρόφημα

Διάβασε την ετικέτα. Τα πρωτεϊνούχα ροφήματα διαφέρουν στο περιεχόμενό τους. Αν είσαι body builder, θα χρειαστείς ποτά με περισσότερη πρωτεΐνη. Αν είσαι αθλητής αντοχής, όπως οι μαραθονοδρόμοι, ίσως χρειάζεσαι ποτά με περισσότερους υδατάνθρακες. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι απλά να πιεις κάτι μετά την προπόνηση.

Αν ο στόχος σου είναι να χάσεις σωματικό λίπος, λάβε ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα που είναι υψηλό σε πρωτεΐνες, έχει λιγότερους υδατάνθρακες και μόνο πολύ λίγο λίπος. Το σοκοκολατούχο γάλα είναι εξαιρετικό ρόφημα για μετά την προπόνηση.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι πρωτεΐνης στα πρωτεϊνούχα ροφήματα;

Τα πρωτεϊνικά σέικ χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους πρωτεΐνης σε διάφορες ποσότητες. Μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Γάλα
  • Ορός γάλακτος
  • Κασεΐνη
  • Αυγό
  • Σόγια
  • Ρύζι

Η πηγή της πρωτεΐνης και ο τρόπος με τον οποίο καθαρίζεται κατά την παραγωγή μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά μπορεί να τη χρησιμοποιήσει το σώμα σας.

Αν και είναι καλύτερο να λαμβάνετε πρωτεΐνη μέσω της διατροφής σας, η συμπλήρωσή της με συνδυασμό ορού γάλακτος και καζεΐνης είναι μια καλή επιλογή, αρκεί να ανέχεστε καλά τα γαλακτοκομικά, γιατί και τα δύο προέρχονται από το γάλα.

Η πρωτεΐνη σόγιας είναι μια άλλη επιλογή. Είναι μια φυτική πρωτεΐνη. Είναι εξίσου αποτελεσματική με τις περισσότερες ζωικές πηγές πρωτεΐνης. Η σόγια είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.