Μελέτη για χορτοφάγα παιδιά: Αυξημένες πιθανότητες να είναι πολύ αδύνατα

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε χορτοφαγικά ή vegan νοικοκυριά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι υπερβολικά λεπτά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες στον Καναδά κατέληξαν ότι τα παιδιά που δεν τρώνε κρέας είχαν παρόμοια ανάπτυξη με τα άλλα παιδιά Η ομάδα από το Νοσοκομείο St Michael του Τορόντο ανέλυσε δεδομένα από 8.907 παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 8 ετών από το 2008 έως το 2019.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή είχαν παρόμοιο μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ύψος, σίδηρο, βιταμίνη D και επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με εκείνα που κατανάλωναν κρέας. Ωστόσο, τα ευρήματα έδειξαν στοιχεία ότι τα παιδιά με χορτοφαγική διατροφή είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να είναι λιποβαρή για την ηλικία τους. Όσον αφορά τον ΔΜΣ, το να είσαι λιποβαρής σημαίνει να είσαι στο κατώτερο τρίτο εκατοστημόριο. Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία για σχέση μεταξύ αυτής της δίαιτας και του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας.

«Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε δει μία αύξηση της δημοτικότητας των φυτικών δίαιτων και μία αλλαγή στο διατροφικό περιβάλλον με περισσότερη πρόσβαση σε φυτικές εναλλακτικές. Ωστόσο, δεν έχουμε δει έρευνα σε διατροφικά αποτελέσματa παιδιών που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και παιδίατρος, Τζοναθον Μαγκουάιρ.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά στον Καναδά που ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες είχαν παρόμοια ανάπτυξη και βιοχημικές μετρήσεις διαροφής συγκριτικά με παιδιά που δεν κατανάλωναν χορτοφαγικές δίαιτες. Η χορτοφαγική δίαιτα συνδέθηκε με υψηλότερες πιθανότητες να είναι κάποιος υπερβολικά λεπτό, υπογραμμίζοντας την ανάγλη για προσεκτικό σχεδιασμό της δίαιτας σε παιδιά» πρόσθεσε.

Πόσο επικίνδυνο είναι να είσαι λιποβαρής;

Το να είσαι λιποβαρής είναι ένας δείκτης υποσιτισμού και μπορεί να είναι σημάδι ότι η ποιότητα της διατροφής του παιδιού δεν ανταποκρίνεται στις διατροφικές του ανάγκες για την υποστήριξη της φυσιολογικής ανάπτυξης. Για τα παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, οι ερευνητές συνέστησαν παρακολούθηση της ανάπτυξης, εκπαίδευση και καθοδήγηση για την υποστήριξη της της διατροφής τους.

«Τα φυτικά διατροφικά μοτίβα αναγνωρίζονται ως πρότυπο υγιεινής διατροφής λόγω της αυξημένης πρόσληψης φρούτων, λαχανικών, φυτικών ινών, δημητριακών ολικής αλέσεως και μειωμένων κορεσμένων λιπαρών. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο της χορτοφαγικής δίαιτας στην ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας και τη διατροφική κατάσταση. Οι χορτοφαγικές δίαιτες φαίνεται να είναι κατάλληλες για τα περισσότερα παιδιά», συνεχίζει ο Δρ Maguire.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες έρχονται σε πολλές μορφές και η ποιότητα της ατομικής διατροφής μπορεί να είναι αρκετά σημαντική για την ανάπτυξη και τα διατροφικά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, λένε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί η ποιότητα των χορτοφαγικών διατροφών στην παιδική ηλικία, καθώς και τα αποτελέσματα ανάπτυξης και διατροφής μεταξύ των παιδιών που ακολουθούν μια vegan δίαιτα.