Μετάλλαξη «Δέλτα»: Διασωληνώθηκε 49χρονος μοναχός από το Άγιο Όρος – Ήταν ανεμβολίαστος

Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται διασωληνωμένος49χρονος μοναχός του Αγίου Όρους, που αποτελεί και το “κρούσμα μηδέν” της μετάλλαξης Δέλτα στην Χερσόνησο του Άθω.

«Είναι ένα περιστατικό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα γιατί ο άνθρωπος είναι μόλις 49χρονών και ζούσε σε σκήτη γεγονός που σημαίνει ότι ήρθε σε επαφή με προσκυνητές. Δεν νόσησε δηλαδή λόγω υπερκινητικότητας. Ήρθε στο νοσοκομείο στις 2 Ιουλίου έχοντας νοσήσει ήδη ένα δεκαήμερο και μέσα σε δύο 24ωρα αισθάνθηκε έντονη δύσπνοια και αναπνευστική ανεπάρκεια με αποτέλεσμα να εισαχθεί εσπευσμένα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου νοσηλεύεται μέχρι σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση. Επιπλέον ήταν ανεμβολίαστος» αναφέρει στο GRTimes, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. O ίδιος, μιλώντας στο voria.gr ο μοναχός «δεν κατάφερε να αναπνεύσει, χρειάστηκε διασωλήνωση και θετικές πιέσεις και μέσα σε δύο ημέρες μπήκε στην διασωληνώθηκε με μεγάλες βλάβες στα πνευμόνια, ακριβώς όπως είναι και η λοιμογόνος δράση της βρετανικής μετάλλαξης. Αυτό, λοιπόν, που βλέπαμε στην Ινδία το διαπιστώσαμε κι εμείς. Ότι δηλαδή δεν είναι μία παραλλαγή η οποία εξασθενεί τον ιό, αλλά ένα στέλεχος το ίδιο καταστροφικό με τα υπόλοιπα. Επιπλέον, ο άνθρωπος αυτός ήταν σε σκήτη στον Άγιον Όρος, άρα δεν είχε και πολλές επαφές». 

Αναφερόμενος  ο κ.Καπραβέλος στην έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που παραθέτει ο ΕΟΔΥ,  σημείωσε ότι ο ιός πλέον δεν δίνει καμιά προειδοποίηση. «Εάν κυριαρχήσει το εκρηκτικό μείγμα που ξεκινά από την χαλάρωση των μέτρων και συνδυαστεί με τη μη χρήση μάσκας και τους πολλούς ανεμβολίαστους, τότε τα πράγματα θα γίνουν πάρα πολύ δύσκολα. Πρέπει ακόμη και τώρα να κάνουμε όλα αυτά που πρέπει για να σταματήσουμε την επέλαση ενός τέταρτου κύματος» υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: grtimes.gr