Συναγερμός στις παιδικές κατασκηνώσεις – Κρούσματα σε Καπανδρίτι, Χανιά, Χαλκιδική

Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές, καθώς μέσα σε λίγες ώρες επιβεβαιώθηκαν θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά και εργαζομένους σε τρεις κατασκηνώσεις ανά τη χώρα. Πρόκειται για κατασκηνώσεις στο Καπανδρίτι, τα Χανιά και τη Χαλκιδική.

Μάλιστα, λόγω του ότι οι τρεις εστίες κορωνοϊού εντοπίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν στοχευμένες δράσεις από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας σε όλες τις μεγάλες κατασκηνώσεις της χώρας.

Ανησυχία επικρατεί σε μεγάλη παιδική κατασκήνωση στο Καπανδρίτι, όπου σύμφωνα με πληφορορίες, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον τρία κρούσματα κορωνοϊού.

Τα κρούσματα αφορούν παιδιά και έχει ήδη αρχίσει η ιχνηλάτηση των επαφών τους, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσα είναι τα θετικά κρούσματα.

Νωρίτερα, ύμφωνα με το grtimes.gr, σε κατασκήνωση στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής όπου φιλοξενούνται παιδιά από Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και άλλες περιοχές της χώρας εντοπίστηκαν τουλάχιστον 14 κρούσματα σε παιδιά 13-17 ετών, ενώ άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία ιχνηλάτησης.

Θετικά στον ιό βρέθηκαν ύστερα από τεστ τρία παιδιά από τη Λάρισα, ένα από τον Βόλο και τα υπόλοιπα από άλλες περιοχές, ενώ τα περισσότερα είχαν συμπτώματα.

Οι αρμόδιοι εκκένωσαν μέχρι στιγμής έξι σπιτάκια – σκηνές, τα οποία φιλοξενούσαν 13 άτομα, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γονείς που ενημερώθηκαν ότι τα παιδιά τους είναι θετικά στον ιό έσπευσαν να τα παραλάβουν.

Οι υπεύθυνοι επισημαίνουν ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ έχουν ενημερώσει τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία. Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού είναι αυστηρά.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκε εστία υπερμετάδοσης και σε κατασκήνωση στα Χανιά, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των γονέων, που καταγγέλλουν τις συνθήκες και τη διαχείριση του ζητήματος.

Πολλά παιδιά έχουν ήδη υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού. Στα πρώτα τεστ, τα θετικά κρούσματα ήταν πάνω από 30, ενώ υπάρχουν φόβοι για μεγάλη αύξηση των μολύνσεων, καθώς η κατασκήνωση φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά. Σημειώνεται πως θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν και εργαζόμενοι.

Τα κρούσματα δεν περιορίζονται μόνο στα Χανιά, αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού, όπως την Παλαιόχωρα, όπου τέσσερα παιδιά προερχόμενα από την κατασκήνωση βρέθηκαν θετικά.

Οι γονείς δηλώνουν εξοργισμένοι για τους χειρισμούς των αρμοδίων. Μητέρα καταγγέλλει ότι πήρε το παιδί της με πυρετό από την κατασκήνωση την Τετάρτη, έκανε τεστ που βγήκαν θετικά και ενημέρωσε για το γεγονός τους υπεύθυνους. Μάλιστα, η μητέρα έχει κολλήσει και η ίδια, πλέον, και είναι υποχρεωμένη να παραμείνει σε καραντίνα δύο εβδομάδων στο σπίτι της.

Σύμφωνα με το zarpanews.gr, οι ιθύνοντες φέρεται να γνώριζαν για την ύπαρξη κρουσμάτων ήδη από τη Δευτέρα, ωστόσο όχι μόνον δεν ενημέρωσαν τους γονείς, αλλά διέψευδαν το γεγονός.

Μετά τις εξελίξεις, οι ιθύνοντες πήραν την απόφαση να κλείσουν την κατασκήνωση, που φιλοξενεί πάνω από 200 παιδιά, ενώ θα ανοίξει ξανά στις 15 Ιουλίου και τα παιδιά θα γίνονται δεκτά μόνο με rapid test. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι δεν θα γίνονται δεκτές επισκέψεις.

Το πρωί του Σαββάτου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρεθεί στον χώρο για ελέγχους, ώστε να διαπιστωθεί η διασπορά του ιού σε όσα παιδιά παραμένουν στην κατασκήνωση, ενώ η δομή αναμένεται να ξανανοίξει στις 15 Ιουλίου και τα παιδιά θα γίνονται δεκτά μόνο με rapid test.