Νέα δεδομένα για τους ιδιώτες γιατρούς- Εφημερίες σε νοσοκομεία θα προβλέπει η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

Νέα δεδομένα για πολίτες αλλά και γιατρούς αναμένεται να φέρουν οι νομοθετικές αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Υγείας. Πέραν του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, στη Βουλή δεν αποκλείεται να φθάσουν και το νέο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται η αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη αναγκών σε νοσοκομεία.

Την Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης παρουσίασε στο Υπ. Συμβούλιο το σχέδιο νόμου που αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Οι αλλαγές συνδέονται στο επίπεδο της ΠΦΥ και με τον ΕΟΠΥΥ, αν και δεν αποκλείεται μαζί με το νομοσχέδιο που αφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα να προστεθούν και οι διατάξεις που αφορούν σε συνολικότερες αλλαγές στον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγείας.

Οι άξονες του σχεδίου νόμου για την ΠΦΥ, όπως παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο:

  • Καταργείται το μοντέλο των κλειστών επισκέψεων σε ιατρούς του ΕΟΠΥΥ
  • Κάθε πολίτης έχει θεράποντα ιατρό που δεν πληρώνεται κατά επίσκεψη αλλά κατά άτομο το έτος με τη μορφή capitation.
  • Ο θεράπων ιατρός κατευθύνει τον πολίτη σε κάθε ιατρική πράξη και τον παραπέμπει σε ΕΣΥ εάν χρειαστεί.
  • Οι υπάρχουσες δομές (κέντρα υγείας και ΤΟΜΥ) ενοποιούνται διοικητικά και με κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης (άνω των 200 εκ) αναβαθμίζονται και κτηριακά και υλικοτεχνικά ενώ εκπονείται νέος χάρτης υγείας ΠΦΥ να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες.
  • Οι αναβαθμίσεις αυτές θα γίνουν και με ΣΔΙΤ
  • Όπου οι δημόσιες δομές έχουν κενά θα συνεργάζονται με τις ιδιωτικές δομές.
  • Εντάσσεται η τηλεσυμβουλευτική στις υπηρεσίες της ΠΦΥ
  • Συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης ΠΦΥ με συμμετοχή αναβαθμισμένων δημοσίων δομών, ιδιωτικών δομών και του συνόλου των ιατρών.

Μερικούς μήνες πριν ο Υπουργός Υγείας είχε μιλήσει και για νομοθετικές αλλαγές που αφορούν στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, συγκεκριμένα και τη σχέση του με τους παρόχους και τους συμβεβλημένους ιατρούς. Σε αυτό εντάσσονταν και μέτρα που σχετίζονταν με τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Ειδικότερα:

  • Λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ολοκληρωμένου ασφαλιστικού φορέα
  • Εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων σε όλους τους ιδιώτες παρόχους. Οι συνάψεις συμβάσεων και τα ποσά αποζημιώσεων θα καθορίζονται βάσει αυτών των κριτηρίων.
  • Real time ελεγχος στις υπηρεσίες.
  • Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την εισαγωγή νέων φαρμάκων και ενίσχυση των κεντρικών διαγωνισμών.
  • Εντατικοποίηση ελέγχων όσον αφορά τη συνταγογράφηση και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
  • Αναθεώρηση κανόνων θετικής λίστας και κλειστών προϋπολογισμών της κατηγορίας φαρμάκων.

Τι αλλάζει για τους συμβεβλημένους γιατρούς

Πέραν των αλλαγών που σχετίζονται με τον τρόπο αποζημίωσης των ιατρικών πράξεων, με διάταξη που προωθεί ο Υπ. Υγείας, αναμένεται να προβλέπεται και η υποχρέωση των συμβεβλημένων ιατρών να πραγματοποιούν εφημερίες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, εφόσον χρειαστεί. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα προβλέπει συμβατική υποχρέωση των ιδιωτών γιατρών, που θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και άρα λαμβάνουν αμοιβή από το κράτος, να πραγματοποιούν 2 εφημερίες το μήνα, σε νοσοκομείο, κυρίως της περιοχής τους, στο οποίο υπάρχει ανάγκη. Οι γιατροί θα λαμβάνουν αμοιβή για την εφημερία τους. 

Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί και λύση στην κάλυψη εκτάκτων αναγκών, όπως αυτές που δημιουργήθηκαν με την πανδημία, οι οποίες επιδιώχθηκε να αντιμετωπιστούν με τις επιτάξεις, μέτρο που συνάντησε πολλές αντιδράσεις, ενώ θα καλυφθούν και πάγιες ανάγκες, που δημιουργούνται από την έλλειψη προσωπικού, ιδίως στα περιφερειακά νοσοκομεία.